Lefoglalt virágot árult az adóhivatal

NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nagybanki virágpiacokon végzett kétszáz ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, volt, akitől az adótartozása miatt a készpénzt és a 11 milliós árut is lefoglalták, és gyorsan elárverezték.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az elmúlt napokban összehangolt ellenőrzéseket végeztek a nagybani virágpiacokon - derül ki az adóhivatal közleményéből. A pénzügyőrök és az adóellenőrök két nap alatt mintegy 200 vizsgálatot végeztek, amely gépjárművek ellenőrzésére, foglalkoztatottak bejelentésére, árueredet vizsgálatára, illetve nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésére irányult.

Az összehangolt fellépés célja a virág-nagykereskedelemmel foglalkozók figyelemmel kísérése volt. Az akció során az adóhatóság olyan adatokat is gyűjtött, amelyek segítenek abban, hogy a kockázatosnak ítélt adózóknál további ellenőrzéseket indítson a jövőben.

A nagybani virágpiacra vágott és cserepes virágokat szállító kamionokat a NAV bevetési részlegének dolgozói megállították, a rakteret és a papírokat átvizsgálták. Továbbá a piac területéről kilépő forgalmat is ellenőrizték annak érdekében, hogy megállapítsák az árukísérő okmányok (számla, fuvarlevél) meglétét és szabályosságát.

Ezzel egy időben az adóellenőrök a nagybani virágpiacon árusítóknál, kereskedelmi tevékenységet folytatóknál adatgyűjtésre irányuló ellenőrzést végeztek, valamint vizsgálták azt, hogy adnak-e nyugtát, illetve számlát, és nézték azt is, hogy szabályosan foglalkoztatják-e a kamionok kirakodását végző személyeket.

Az adóhatóság több esetben tapasztalta, hogy a kamiont úgy rakodták le belföldön, hogy a fuvarokmányokon külföldi útvonal szerepelt, vagy az árut nem a belföldi úti célként megjelölt helyen, hanem valahol máshol rakták ki. Előfordult olyan eset is, ahol több százezer forintnyi készpénzes vásárlásról nem állítottak ki számlát. A kimenő forgalom ellenőrzése miatt több sofőr visszafordította kamionját, hogy pótolja a hiányosságokat.

Az eljárásban részt vevő végrehajtók az adótartozással rendelkező vállalkozásoknál helyszíni végrehajtást végeztek. Volt olyan eset, ahol a fennálló adótartozás fejében nemcsak készpénzt, hanem 11 millió forint értékű árukészletet is lefoglaltak, és - a romlandó árura tekintettel - azonnal el is árverezték.