Uniós hiánybravúrt vár Matolcsy a 2012-es költségvetéstől

Vágólapra másolva!
Stabilnak, kiszámíthatónak és feladatközpontúnak mondta a parlament elé beterjesztett költségvetési tervezetet a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György expozéjában arról beszélt, hogy a büdzsé a Széll Kálmán-terv 82 százalékos teljesítését is eredményezi.
Vágólapra másolva!

Exportoffenzívát kell kezdeni, és meg kell vizsgálni az importhelyettesítő megoldásokat, mondta a 2012-es költségvetés parlamenti expozéjában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint erre mindenképpen szükség van a gazdaság növekedésének erősítéséhez.

Matolcsy szerint jelentős tartalékkal készített, tehát biztonságos költségvetés került a parlament elé, a kormány tartani fogja a 2,5 százalékos GDP-arányos hiányt. A miniszter kiemelte, hogy az Európai Unió államainak költségvetései közül az ötödik-hatodik legalacsonyabb hiány lesz a magyar büdzséé.

A büdzsében és a kormány munkájában a hangsúlyt a családokra kell helyezni Matolcsy szerint, aki közölte: a költségvetésben megjelenik az az alapelv is, hogy a hitelkorszakkal szemben fel kell értékelni a megtakarításokat, mert el van adósodva a világ, és Magyarország is.

Matolcsy azt mondta, "a költségvetésnek köszönhetően erősödik minden hazai, vidéki, nemzeti. Ezek mind, mind értékek". "Célunk, hogy a reálgazdaságot erősítsük a pénzgazdasággal szemben" - fejtette ki beszédében a miniszter. Szerinte a világon is egyre több ország vált ebbe az irányba, "erre kell átállni, mert ez újból felértékeli az ipart és a termelést, miközben lenyesi a pénzügyi rendszer káros kinövéseit".

A költségvetés parlamenti vitáját itt követheti élőben.