Orbán: Megvédjük a bankjainkat

Orbán Viktor beszédet mond a parlament plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
Nem kell Magyarországnak fizetnie más országok bajba jutott bankjai után, többek között erről is beszélt az Európai Unió vezetőinek szerdai csúcstalálkozója után Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök az eurózóna megmentéséről szóló brüsszeli csúcstalálkozóra érkezve azt nyilatkozta, hogy az OTP Európa harmadik legjobban tőkésített bankja. Mint mondta, az OTP nincs veszélyben, a bank a végtörlesztést is "kiizzadja" majd. "Mi megvédjük a saját bankjainkat, ott van a költségvetés. De jó lenne, ha nem kéne a költségvetésből megmenteni őket, az lenne a jó, ha kigazdálkodnák" - mondta Orbán újságíróknak.

Orbán szerda este Brüsszelben már arról beszélt, megállapodtak az uniós vezetők az európai bankok feltőkésítésének szabályaiban. A 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőjének csúcstalálkozójáról távozva Orbán elmondta: Magyarországnak nem kell majd fizetnie más országok bajba jutott bankjaiért.

A megállapodás értelmében ugyanis ha egy bank bajba jut, akkor először a részvényeseknek és a tulajdonosoknak kell helytállniuk, ha pedig az nem megy, akkor a nemzetállami költségvetéseknek. Ha ez utóbbi sem megy, csak akkor lehet európai pénzt igényelni, de ebben az esetben is olyan alaptól kell kérni a segítséget, amelyben Magyarország nem befizető.