Mégsem érdekli a Fideszt Simor ciprusi cége

Simor András, Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Múlt kedden a kormánypárti honatyák kérték Simortól, mutassa be a ciprusi cége felszámolását és a pénz hazahozatalát igazoló dokumentumokat, egy hét alatt mégsem ment be senki közülük a jegybankba, hogy saját szemével bizonyosodjon meg az anyagról.
Vágólapra másolva!

Egyetlen országgyűlési képviselő sem ment be a jegybankba megnézni Simor András jegybankelnök ciprusi cégének felszámolásáról, az abban levő pénz hazahozataláról szóló dokumentumokat - válaszolta az MNB az [origo] megkeresésére.

A parlament költségvetési bizottsága múlt keddi ülésén a fideszes Dancsó József javaslatára egy nulladik pontot vett napirendjére. A kormánypárti tagok szavazatával a bizottság által hozott határozat úgy szól, hogy felkérik Simor András jegybankelnököt, október 30-ig mutassa be azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy felszámolta ciprusi (a köznyelvben offshore-ként ismert) cégét, és az abban tartott vagyonát Magyarországra utalta.

Simor akkor jelezte, hogy vagyonnyilatkozatában már számot adott az ügyről, semmi tisztázatlan dolog nincs, ezért szerinte "műbalhét kreáltak" a kormánypárti tagok. Ugyanakkor felajánlotta, hogy múlt szerdától bárki a bizottság tagjai közül megnézheti a kért dokumentumokat a jegybankelnök titkárságán.

Szűk egy hét alatt azonban egyetlen fideszes képviselő sem élt a felkínált lehetőséggel. (Kedd délelőtt telefonon kerestük Dancsó Józsefet, de nem értük el, ki volt kapcsolva.)

Budai Gyula az ÁSZ-nál tárgyalt az MNB-ről

Eközben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökével tárgyalt kedden, elsősorban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerződéskötési gyakorlatáról.

A találkozó után Budai Gyula az MTI-nek elmondta: az egyeztetésen áttekintették azokat az ügyeket, amelyeket korábban továbbított a számvevőszéknek egy esetleges vizsgálat lefolytatására. Kiemelt téma volt az MNB szerződéskötési gyakorlatáról szóló megkeresése, amellyel kapcsolatban "nyitott kapukat döngetett", mert az ÁSZ minden évben ellenőrzi a jegybank gazdálkodását.

Domokos László ezzel összefüggésben azt mondta a kormánybiztosnak, hogy amint a számvevők befejezik a vizsgálatot, néhány héten belül tájékoztatni fogja Budai Gyulát mint bejelentőt a Nemzeti Bankkal kapcsolatos megállapításokról. Az elszámoltatási kormánybiztos emlékeztetett, az MNB által kötött egyes megbízási szerződések és a jegybank arculatváltását érintően felmerült többletkiadások miatt fordult az ÁSZ-hoz.

Simor: Budai nem jogosult tájékoztatást kérni

Az elszámoltatási kormánybiztos múlt héten fordult az ÁSZ elnökéhez azt kérve, hogy a számvevőszék folytasson le vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank szerződéskötési gyakorlatával - közte tanácsadói és reklámügynöki szerződésekkel - kapcsolatosan. Tette ezt az után, hogy az ügyben korábban megkereste Simor Andrást is, ám a jegybankelnök erre reagálva közölte, a kormánybiztos e minőségében nem jogosult tájékoztatást kérni az MNB-től, és nem jogosult a jegybank gazdálkodásával összefüggésben keletkezetett, egy- vagy többoldalú jognyilatkozatokkal kapcsolatban fellelhető dokumentumokat jogi, gazdasági, szakmai szempontú átvilágításnak alávetni.

Simor András emlékeztetett, a Nemzeti Bank folyamatos tulajdonosi ellenőrzését a felügyelőbizottság, gazdálkodásának ellenőrzését pedig az ÁSZ látja el, kormányzati vagy kormánybiztosi ellenőrzésről pedig egyetlen jogszabály sem rendelkezik.