A kormány nem játszik a forint gyengítésére a szóvivői iroda szerint

forint, árfolyam
Vágólapra másolva!
A kormányszóvivői iroda szerint a kormány tisztában van azzal, hogy hosszú távon a forintgyengítés nem segít a versenyképességen. A szóvivői iroda az [origo] cikkére reagált, amiben arról írtunk, hogy a kormány azért szeretnék elérni a devizahitelek forintosítását, hogy ne okozzon gondot az exportcégeknek kedvező gyenge forint.  
Vágólapra másolva!

A magyar kormány továbbra is elkötelezett az infláció csökkentése és az árstabilitás elérésében, és tisztában van azzal, hogy a forint esetleges gyengülése inflációs következményekkel járna, hosszabb távon pedig nem javítaná az ország versenyképességét - ezt írta a kormányszóvivői iroda a Reuters tudósítása szerint, számol be a Portfolio.hu. A Reuters az [origo] kedd reggeli cikke nyomán kereste meg a szóvivői irodát. A kormányszóvivői iroda szerint a kormánynak nincs árfolyamcélja, és stabilitást szeretne a forint árfolyamában elérni.

Mint beszámoltunk róla, egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen a minap a Fidesz-frakció egyik befolyásos tagja arról beszélt, hogy a pártban azt a célt tűzték ki a Fidesz gazdasági szakértői, hogy jövő márciusra-áprilisra 1,2 millió ember fizesse vissza a tartozását, vagy váltsa át jelenlegi devizahitelét forinthitelre. Minderre a forrás szerint azért van szükség, mert "a kormány exportra akar játszani, de a forintot csak akkor tudják gyengíteni, ha minél kevesebb a devizahiteles". Ezt egyébként maga a kormányfő nyilvánosan is megpendítette már, mondván, "a devizában történt eladósodottság miatt mozdulatlanságra van kényszerítve Magyarország", továbbá, hogy ez "egy ördögi kör, nincs kijárat, ezért ki kell törni belőle". A miniszterelnök korábban olyan kijelentést is tett, hogy a kabinet nem tud garanciát vállalni a forint árfolyamára.

Ez a cél - tekintve, hogy ebbe az irányba a kormány eddigi adósmentő intézkedései közül egyedül a végtörlesztés mutat, ezzel viszont a Magyar Nemzeti Bank becslése alapján is legfeljebb az adósok 20 százaléka tud élni - több, mint ambiciózus. A megoldás azt jelentené ugyanis, hogy a mintegy 950 ezer devizaalapú lakáshiteles mindegyike forinthitelre váltana, és néhány százezren még azok közül is, akik nem lakáscélra ugyan, de szintén devizában adósodtak el. Konkrét részleteket a frakcióból származó forrás nem árult el, csak annyit mondott, hogy "a kormány lépni fog a bankok felé, és megpróbálja kikényszeríteni, hogy a helyzet változzon".