Több mint félmilliárd forint folyt be a chipasódóból eddig

Vágólapra másolva!
A termékadó nagy része, 231,1 millió forint az előre csomagolt cukrozott készítményekből folyt be.  Az adóhatóság szerint az eddigi bevallások alapján várhatóan nem fog teljesülni a chipsadóból elvárt éves bevétel.
Vágólapra másolva!

A népegészségügyi termékadóból - köznyelven chipsadóból - 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre - közölte az adóhatóság.

A bevallások adatai alapján a termékadó összege az előre csomagolt cukrozott készítményekből 231,1 millió forint, a sós snackből 122,8 millió forint, az üdítőitalokból 120,4 millió forint, az energiaitalokból 36,3 millió forint, az ételízesítőkből pedig 56 millió forint - közölte Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

A népegészségügyi termékadóból a kormányzat 2011-re 5 milliárd forint bevételt irányzott elő. Az idén szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre 566,6 millió forint termékadót vallottak be az adóalanyok. "Ezen adatok alapján nem prognosztizálható az éves elvárt bevétel teljesülése, ugyanakkor reményeink szerint a tervezett bevétel teljesülni fog" - közölte a NAV.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint 2012. január 1-jétől az üdítőitalok esetében 7 forint/literre, előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 150 forint/kilogrammra, sós snack és ételízesítő esetében 250 forint/kilogrammra nőne az adó mértéke (az energiaital adómértéke változatlanul 250 forint/liter maradna). Emellett, a 2012. január 1-jétől adóköteles terméknek minősülő ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter lenne az adó mértéke.