Felszámolják az Electro Worldöt

Gyártósor az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyárában, illusztráció
Vágólapra másolva!
Két sikertelen csődvédelmi próbálkozás után felszámolási eljárás indult az Electro World műszaki áruház ellen. A cég 2001-es alapítása óta egyszer sem volt nyereséges.
Vágólapra másolva!

Felszámolás indult az Electro World Magyarország Kft. ellen, miután nem tudott csődvédelmet kérni a bíróságon - írta a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A cég kétszer próbált csődvédelembe menekülni, de mindkétszer lezárták az eljárást. Először azért nem fogadta be a kérelmet a Fővárosi Bíróság, mert szerintük nem az ő illetékességükbe tartozik a cég, másodszor tavasszal dobta vissza a bíróság, ennek oka nem egyértelmű.

Korábban a cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a csődvédelem elkerülhetetlen, s van olyan üzleti partnere a cégnek, amelyeknek a támogatásával jelentős ingatlanbiztosítékot tudnak felajánlani a finanszírozó banknak. Polgár Csaba, a társaság igazgatóságának elnöke februárban, amikor először kértek csődvédelmet, azt mondta, hogy a cél a hitelezőkkel való megegyezés, nem a cég felszámolása.

A Gazdaság.hu szerint az Electro World minden áruháza számára külön-külön céget hozott létre, és külön tevékenységekre is szervezett egy-egy vállalkozást. A húsz működő társaság többsége ellen idén végrehajtást indítottak. Az elektronikai áruház 2001-es indulása óta egyszer sem tudott nyereséget felmutatni, bár 2008-ig folyamatosan nőtt az árbevétele. Ekkor azonban zuhanni kezdett a forgalom, három éve még 20 milliárd forint volt a bevétel, tavaly már csak 10 milliárd. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nyáron házkutatást végzett a cégnél, mert adócsalást gyanított.