Az olaszok reformlépéseire várnak az uniós vezetők

Vágólapra másolva!
Semmilyen döntést nem jelentettek be az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek vasárnap esti találkozóját követően az európai uniós intézmények vezetői, de azt ígérték, hogy szerda esti újabb találkozójukon véglegesítik azt az átfogó stratégiát, amelytől az adósságválság leküzdését remélik. Az olasz miniszterelnök elsimerte, hogy országától további lépéseket kértek az uniós vezetők.
Vágólapra másolva!

Az elnöklő Herman Van Rompuy szerint a tizenhét euróövezeti ország vezetőjének néhány órás brüsszeli megbeszélésén - amely a teljes EU csúcstalálkozóját követte közvetlenül - valamennyi vitatott témában, így a súlyos görög pénzügyi helyzet tartós rendezésében, a bankok feltőkésítésében, az euró stabilitását segítő mechanizmus továbbfejlesztésében, valamint a gazdasági fegyelem és együttműködés javításában további előrelépést értek el, de a következő három napban még további részleteket kell kidolgozni. Hozzátette, hogy azért nem döntöttek semmiről véglegesen, mert a tárgyalt témák összefüggnek, azokról egyetlen közös döntéssel kell határozni.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hetvenkét óra türelmet kért a határozatok bejelentésére. A külön nyilatkozó Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szintén úgy értékelte, hogy komoly haladást tettek az euróövezeti adósságválság megoldása felé.

Van Rompuy a pénteken kezdődött háromnapos EU-találkozósorozatot is lezáró sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a huszonhét ország állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács "néhány tagjának" még szerdáig meg kell győznie kollégáit arról, hogy országa teljes egészében végrehajtja a korábban tervezett intézkedéseket. Habár neveket nem említett, szavaiból kiderült, hogy például Olaszországra gondolt. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök este elismerte, hogy országától további lépéseket kértek, és jelezte, hogy a nyugdíjrendszer reformjáról már hétfőre rendkívüli kormányülést hív össze.

Görögországról Van Rompuy azt mondta, hogy a csúcstalálkozón üdvözölték azt a miniszteri döntést, amellyel felszabadították a következő, nyolcmilliárd eurós nemzetközi hitelrészletet. Jelezte, hogy egy új programon, olyan megoldáson dolgoznak, amely a magánbankok nagyobb mértékű bevonásával növeli a gazdaság fenntarthatóságát a dél-európai országban.