EU-csúcs: Merkel szerdára ígér érdemi döntést

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az EU-tagországok állam- és kormányfői találkozója. Angela Merkel közvetlenül a találkozó előtt azt mondta, hogy vasárnap nem lesz döntés az adósságválság rendezéséről. Kiszivárgott hírek szerint Herman Van Rompuy a jövőben nem csak az Európai Tanács, hanem külön az euróövezetnek is az elnöke lehet. A csúcsértekezlet alatt nyilvánosságra került egy, a bankok tőkéhez jutását segítő tervezet is.
Vágólapra másolva!

Herman Van Rompuy köszönetet mondott a kormányfőknek azért a politikai bátorságért, amelyet a sokszor népszerűtlen, de szükséges intézkedések vállalásával tanúsítanak. Ezzel a bevezető beszéddel kezdődött meg vasárnap délelőtt az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek egynapos találkozója. A hagyományos őszi értekezlet fő témája ezúttal az euróövezet adósságválságának rendezése, az uniós közös pénzt használó övezet gazdasági stabilitásának erősítése.

A brüsszeli csúcstalálkozó záródokumentumának kiszivárogtatott tervezete szerint Herman Van Rompuy ezentúl nem csak a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak, hanem a 17 euróövezeti ország csúcstalálkozóinak - az úgynevezett eurócsúcsoknak - az elnöke is lesz. Ezzel a 27-ek - ha ezt a tervezetet így jóváhagyják - intézményes keretet hoznak létre az EU-n belüli euróövezet országainak csúcstalálkozóihoz, Van Rompuy feladata pedig az lenne, hogy tájékoztassa a nem euróövezeti tagokat az eurócsúcsokról. Egyes uniós források szerint ezzel világossá teszik, hogy két, egymástól valamelyest függetleníthető fórumról van szó.

Még idén újabb gazdaságélénkítő javaslatokat tesz az Európai Bizottság, ezek együttes hatásaként 2020-ra akár 3 százalékponttal is fokozódhat a gazdasági növekedés az Európai Unióban - jelentette be José Manuel Barroso Brüsszelben. A portugál politikus a felzárkóztatási támogatások jobb kihasználását, az adminisztratív terhek leépítését és a jogszabálydzsungel egyszerűsítését, valamint a tagállamok gazdasági szerkezeti reformjainak segítését említette az új javaslatcsomag részeként. Az uniós vezetők akár már decemberi évzáró találkozójukon jóváhagyhatják majd a csomagot - vélekedett Barroso.

Az uniós csúcstalálkozón jelen volt Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is. Németországhoz hasonlóan ő is utalt arra, hogy szükséges lesz az uniós alapszerződés további módosítása, bár ennek szerinte egyelőre nem lehet megmondani az időpontját.

A csúcsértekezlet alatt kiszivárogtattak egy dokumentumot, amely a bankok tőkéhez jutását segítő terveket tartalmaz. Eszerint a tagországok három változatban gondolkodnak: az egyik szerint a folyamat irányítása nemzeti kézben, az egyes tagországok hatáskörében lenne, a másik alapján az uniós bankhatóság koordinálásával a nemzeti garanciák összeadódnának, a harmadik pedig vegyítené a nemzeti és a koordinált modellt.

A 17-ek ülése elhúzódhat

A 27 tagország csúcstalálkozója - amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz - a tervek szerint késő délután az euróövezeti vezetők értekezletére szűkül, amelyet viszont két lépcsőben tartanak, szerdai befejezéssel. Vasárnapra nem is vár döntéseket sem a brüsszeli eurómentő EU-csúcstól, sem az azt követő euróövezeti csúcstól a német kancellár: Angela Merkel szerint a végleges megállapodásokra csak a következő, szerda estére tervezett euróövezeti csúcstalálkozón lehet majd számítani.

Forrás: AFP

A német kancellár azt is mondta újságíróknak még az ülés megkezdése előtt, hogy az uniós alapszerződés esetleges megváltoztatásának a kérdése sem lehet tabu, hiszen EU-szinten erőteljesebb cselekvési lehetőségeket kell teremteni a pénzügyi válságok elhárítása érdekében.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli, brüsszeli rádiónyilatkozatában leszögezte, hogy Magyarország és a nagy európai államok érdeke egybeesik. Kiemelte ugyanakkor, hogy bár szükség van közös döntésekre - ellenkező esetben ugyanis az európai gazdaság hanyatlásba zuhan -, minden országnak lehetőséget kell adni arra, hogy a saját útját járja.

Vasárnap reggeli hírek szerint a találkozón megkülönböztetett figyelem irányul Olaszországra is, miután a pénzügyi piacokon növekszik az aggodalom az iránt, hogy Silvio Berlusconi kormánya tartani tudja-e a tervezett államháztartási hiányt. Olaszország helytállása azért lenne különösen fontos, mert azon euróövezeti tagok között tartják számon, amelyek esetében fennáll az adósságválság kiterjedésének veszélye.

"Valóban fontos találkozó lesz, de nem csak ezen múlik az euróövezet jövője" - mondta az [origo]-nak egy uniós ügyekben jártas magyar diplomata az Európai Tanács - az uniós tagállamok állam- és kormányfői, illetve az Európai Bizottság elnökének - vasárnapi brüsszeli találkozójáról.

Szombaton az uniós pénzügyminiszterek találkozójának legnagyobb eredménye az volt, hogy megállapodtak a legnagyobb veszélyben lévő európai bankok mintegy 100 milliárd eurós feltőkésítéséről.