Ismét a Mol vezetői után nyomoz a horvát ügyészség egy horvát lap szerint

Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Újabb büntetőeljárást indított a horvát ügyészség Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató ellen - írja egy horvát lap. A Mol vezetőjét és több társát "bennfentes információval való visszaéléssel" gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárás indított a horvát főügyészség (DORH) a Mol néhány vezetője ellen - közölte szombaton a fiumei (Rijeka) Novi List napilap internetes kiadása. Az eljárást a horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) feljelentése alapján indították - áll a lapban.

Az újságnak a HANFA megerősítette, hogy mások mellett Hernádi Zsolt, a Mol, és Áldott Zoltán, az INA vezérigazgatója ellen is eljárás indult. A magyar vezetőket "bennfentes információval való visszaéléssel" gyanúsítják.

A horvát tőkepiaci felügyelet már április óta vizsgálta az INA-részvények ciprusi cégeken keresztül történt megvásárlását, a főügyészség pedig "piaci manipuláció" gyanúja miatt indított eljárást. A bennfentes információval való visszaélésért pénzbüntetést vagy három évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki, ha anyagi kárt is okoz valaki, akár öt évig is terjedhet a büntetés időtartama - írja a lap.

A Novi List a főügyészségtől szerzett információ alapján közölte: a HANFA és a DORH eljárásai ellenére a horvát kormány nem tudja megakadályozni az INA részvényeivel való kereskedést. Emlékeztet arra is, hogy a horvát kormány törvényjavaslata, amellyel szeretné megakadályozni, hogy rajta kívül bárki 49 százaléknál nagyobb tulajdoni arányt szerezzen az INA-ban, még brüsszeli véleményezésre vár, de valószínűleg az Európai Bizottság kifogást fog emelni, mert a jogszabály ellentétes a tőke szabad áramlásának elvével.

Ha a horvát kormány jövő péntekig nem nyújtja be a korlátozást célzó jogszabályt a tevékenységét a közelgő választások miatt befejező horvát törvényhozásnak, a Mol a kereskedési tilalom felfüggesztését követően szabadon vásárolhat majd INA-részvényeket.