Költségvetési szuperhatósággal kezelné a válságot a német külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Az uniós pénzügyi biztos szerint a nézeteltérések ellenére Németországnak és Franciaországnak közös lépéseket kell tennie az adósságválság leküzdése érdekében. Közben német részről felvetődött, hogy az uniós mentőalapot európai valutaalappá kellene alakítani, mely közvetlenül beavatkozhatna a válsághelyzetbe került tagállamok költségvetésébe. A vasárnapi, illetve a jövő hét eleji uniós csúcs miatt elmarad a Kína-EU csúcstalálkozó.
Vágólapra másolva!

A fennálló nézeteltérések ellenére Németországnak és Franciaországnak közös lépéseket kell tennie az adósságválság leküzdése érdekében - mondta egy pénteki interjúban az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa, aki annak a reményének adott hangot, hogy a vasárnapi állam- és kormányfői csúcs sikeres lesz. A Handelsblatt pénteki számában megjelent nyilatkozatában Olli Rehn úgy vélte, hogy az apró lépések már nem elegendők, átfogó megoldásra van szükség.

A hétvégi csúcstalálkozó előtti napok eddigi fejleményei azonban egyáltalán nem adnak okot túlzott bizakodásra. A kiszivárgott hírek szerint az egyeztetések ellenére élesek maradtak az ellentétek az euróövezeti támogatási alap megemeléséről Németország és Franciaország között. Állítólag Párizs a támogatási alap 2000 milliárd euróra történő megemelését indítványozza, Berlin viszont 1000 milliárdig hajlandó elmenni.

A politikusok már korábban is igyekeztek mérsékelni a vasárnap, majd az azt követő napok valamelyikén megtartandó találkozóval kapcsolatos várakozásokat. Angela Merkel német kancellár például kijelentette, hogy azok, akik hatalmas áttörést várnak, "vagy elveszítették a türelmüket, vagy nem fogják fel a kihívások nagyságát". A találkozó feladatairól bővebben itt olvashat.

Közben a Süddeutsche Zeitung birtokába került belső dokumentum szerint Európai Valutaalappá alakítaná az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) Guido Westerwelle német külügyminiszter. A dokumentum szerint az alapnak joga lenne közvetlenül beavatkozni a válsághelyzetbe került tagállamok költségvetésébe, fizetésképtelenség esetén pedig a "rendezett csődöt" is megszervezhetné.

Mivel ehhez az EU-szerződést is módosítani kellene, Westerwelle elképzelései szerint 2012 során összeülne egy "kis konvent", amelyben az Európai Bizottság és az Európai Parlament, illetve a nemzeti kormányok és parlamentek képviselői dolgoznák ki a részleteket.

Közben a kínai állami hírügynökség jelentése szerint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken telefonon felhívta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfőt, és tájékoztatta arról, hogy ő és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a jövő héten nem tud Kínába utazni, mivel mindkettőjüknek részt kell venniük egy sor olyan megbeszélésen, amely az eurózóna kritikus szakaszban lévő válságával kapcsolatos. A 14. Kína-EU csúcstalálkozó új időpontjáról később döntenek.