Nem hozott eredményt Merkel és Sarkozy tárgyalása az uniós mentőcsomagról

Vágólapra másolva!
Élesek maradtak az ellentétek az euróövezeti támogatási alap megemeléséről Németország és Franciaország között Angela Merkel és Nicolas Sarkozy szerda esti találkozója után, német források szerint. Állítólag Párizs a támogatási alap 2000 milliárd euróra történő megemelését indítványozza, Berlin viszont 1000 milliárdig hajlandó elmenni.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggeli értesülések szerint kevés eredményt hozott Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő előző esti, rendkívüli frankfurti találkozója. A német rádióállomások által idézett források azt hangoztatták, hogy három nappal az Európai Unió állam- és kormányfőinek vasárnapi csúcsértekezlete előtt továbbra is élesek az ellentétek Berlin és Párizs között a kibővített euróövezeti támogatási alap esetleges megemeléséről, illetve alkalmazásának lehetőségeiről. A források szerint a helyzet drámaiságára utalt, hogy Sarkozy Frankfurtban tárgyalt, miközben Párizsban gyermeke született.

A Deutschlandfunk rádióállomás arról értesült, hogy Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az éjszaka folyamán megküldte a német parlamenti képviselőknek az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF) nevezett alap működésének irányelveit. A rádió információi szerint a tervezet arra utal, hogy a pénzügyminiszter nem zárja ki a jelenleg 440 milliárd eurós mentőalap további kibővítését, ezzel kapcsolatban azonban még semmifajta megállapodás nem jött létre. Korábban olyan értesülések terjedtek el, hogy Párizs a támogatási alap 2000 milliárd euróra történő megemelését indítványozza, Berlin viszont 1000 milliárdig hajlandó elmenni.

Az irányelvek ugyanakkor állítólag tartalmazzák azt, hogy az EFSF a jövőben felhasználható lenne az eladósodott euróövezeti tagországok állampapírjainak felvásárlására. Ez eddig az Európai Központi Bank "felségjoga" volt. Ugyancsak magában foglalja a miniszter által elküldött dokumentum annak lehetőségét, hogy a támogatási alap a szorult helyzetbe került bankok pénzügyi helyzetének stabilizálására, azaz feltőkésítésére is alkalmazhatják. Ez utóbbi források szerint a francia fél számára lenne különösen fontos, tekintettel a francia bankok nagyarányú görögországi "elkötelezettségére".

Az euróövezeti támogatási alap konkrét kibővítésére az irányelvek értesülések szerint nem utalnak, erre vonatkozóan ugyanis még a tagországok között sem jött létre megállapodás. Berlinben ugyanakkor máris vita kezdődött arról, hogy az esetleges bővítést a Bundestag milyen formában hagyja majd jóvá. Kormánypárti képviselők elegendőnek tartják a Bundestag költségvetési bizottságának jóváhagyását, az ellenzék viszont az egész Bundestag szavazásához ragaszkodik.