Opten: Az aggasztó helyzetben lévő építőiparba menekülnek az "adósságlovagok"

Vágólapra másolva!
Az Opten legfrissebb elemzése szerint az újabb és újabb cégekbe menekülő "adósságlovagok" száma gyakorlatilag nem változott egy év alatt.
Vágólapra másolva!

Az első őszi hónapban az építőiparban - a nemzetgazdaság egészéhez hasonlóan - az augusztusi viszonylagos lassulás után a végelszámolási és felszámolási statisztikákban kiemelkedően magas számokat regisztrált az Opten céginformációs szolgáltató - derül ki a Gazdaság.hu összefoglalójából.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint, bár az építőipari cégbedőlések számának növekedési üteme éves és negyedéves alapon is kisebb a teljes vállalati körnél regisztráltnál, a helyzet továbbra is aggasztó. Az ágazat termeléséhez és kilátásaihoz képest indokolatlanul magas maradt az újonnan alapított vállalkozások száma.

Borús kép

Az Opten statisztikái szerint szeptemberben 401 építőipari cég került fizetésképtelen helyzetbe: ez eggyel kevesebb ugyan, mint egy évvel korábban, ám a júniusi 491 és a tavaly szeptemberi 402 után minden idők harmadik legmagasabb havi adata. Az augusztusi felszámolásokkal összevetve 138-cal több építőipari vállalkozással szemben indult eljárás, figyelembe kell venni azonban, hogy a nyár utolsó hónapjában a cégbíróságok a szabadságolások miatt csak visszafogottan működnek.

Az év eddig eltelt része borúsabb képet mutat: szeptember végéig 3061 vállalkozást döntöttek be az ágazatban, a növekedés 2010 első három negyedévéhez képest 4,4 százalékos - derül ki a cég elemzésből. A végelszámolások tekintetében számszakilag is rosszabb a helyzet a nemzetgazdasági átlagnál, szeptemberben ugyanis több mint kétszeresére nőtt azon cégek száma, ahol a tevékenység befejezése mellett döntöttek.

Menekülő adósságlovagok

A cégalapítási kedv valamelyest csillapodott, de a szeptemberben bejegyzett 488 új építőipari vállalkozás kevésnek semmiképpen sem nevezhető. Bár egy év alatt 6,4 százalékkal kevesebb építőipari cég jött létre, a megelőző hónaphoz képest így is 42-vel több új vállalkozás indult. "Az újabb és újabb cégekbe menekülő adósságlovagok száma gyakorlatilag nem változott egy év alatt, ami mindenképp indokolja a törvényi szabályozás következetesebb betartását, illetve a kormány által tervezett szigorítást" - fogalmazott Csorbai Hajnalka. A szakember szerint ugyanis a napokban napvilágot látott, az ágazat kibocsátásáról és megrendelésállományáról szóló KSH-adatok alapján az ágazat valós vonzereje semmilyen módon nem arányos az új alapítású cégek számával.

A KSH hétfőn publikálta az ágazat friss adatait, amelyek szerint bár havi összevetésben augusztusban - szerény mértékben - 1,6 százalékkal növekedett az építőipar teljesítménye, éves szinten 12,3 százalékos volt a csökkenés. Az év első nyolc hónapjában pedig 10,9 százalékkal esett vissza a termelés éves összevetésben. Az építőipar több mint két éve folyamatosan hanyatlik, a KSH statisztikái szerint legutóbb 2009 júliusában ért el növekedést éves alapon. Az építőipar kilátásai is kedvezőtlenek, mert az ágazat szerződésállománya több mint 30 százalékos visszaesést mutat éves szinten.