A Takarékbank is kisebb gazdasági növekedést vár idén és jövőre

Vágólapra másolva!
A Takarékbank nem gondolja, hogy recesszió lesz, de a korábban közöltnél kisebb gazdasági növekedésre számít idén és jövőre Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A korábban jelzettnél kisebb, 1,7 százalékos GDP-növekedésre számítanak az idén a Takarékbank elemzői, és jövőre is további lassulást, 1,5 százalékos növekedést várnak. A bank elemzői szerint ugyanakkor 2013-ban, amennyiben a gazdaság kiszámítható pályán marad, 2,5 százalékos GDP-növekedés is elérhető.

Ádám Zoltán osztályvezető csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: nem gondolják, hogy recesszió lesz, de a korábbinál mérsékeltebb növekedésre számítanak. A nagyfokú bizonytalanság miatt a következő évekre kidolgoztak egy pesszimista és egy optimista verziót is. A pesszimista verzió szerint jövőre 0,4 százalékos és 2012-ben is csupán 1,1 százalékos növekedés érhető el. Az optimista forgatókönyv szerint a GDP jövőre 2,2 százalékkal, a rá következő évben pedig 3,4 százalékkal növekedhet.

A JP Morgan londoni bank elemzői a múlt héten közölték előrejelzésüket, amely szerint csak félszázalékos növekedés lesz jövőre Magyarországon, miközben a magyar kormány 1,5 százalékos növekedéssel számol. Nem sokkal korábban a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet az idei 1,5 százalékos GDP-növekedés után a jövő évi mutatót fél százalékra csökkentette. A Magyar Nemzeti Bank egyszázalékos gazdasági növekedést vár 2012-re.