Századvég: A devizahitelesek fele biztos nem él a kormányzati segítséggel

Vágólapra másolva!
A Századvég közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett devizahitelesek több mint a felének tetszik a végtörlesztés lehetősége, negyedük azonban sem a végtörlesztéssel, sem az árfolyamgáttal nem kíván élni.
Vágólapra másolva!

A Századvég október közepén készített közvélemény-kutatása szerint a devizaalapú lakáshitellel rendelkezők összességében pozitívan fogadják a kormány csomagjait, de a pozitív fogadtatás ellenére kevesen veszik igénybe azokat. A megkérdezett devizaalapú lakáshitellel rendelkezők 77 százaléka ért egyet a csomag elsőként, 2010 nyarán bevezetett elemével, a kilakoltatási moratóriummal. A válaszadók 66 százaléka értékeli pozitívan az árfolyamgát, továbbá 54 százalék a végtörlesztés lehetőségét - derül ki a kutatásról készített közleményből.

A devizahitelesek 15 százaléka a nyilatkozott úgy, hogy élni kíván végtörlesztéssel akár forinthitellel való helyettesítéssel is. Az árfolyamgát lehetőségét az érintettek 3 százaléka venné igénybe, a válaszadók 25 százaléka még nem döntötte el, hogy élni kíván-e a két lehetőség valamelyikével. A válaszadók 32 százaléka nem tudja igénybe venni az intézkedések valamely formáját. A megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy hogy nem akarja igénybe venni a felkínált lehetőségek egyikét sem.

Ezernél is kevesebb devizaadós kötött szerződést a kormány által augusztusban indított árfolyamrögzítésre, több bankban legfeljebb napi 1-2 érdeklődővel találkoznak. A kudarc okát abban látják a bankok, hogy a kormány menet közben bevezette a végtörlesztést, újabb mentőcsomagot lebegtet, az adósok pedig belátták, hogy "hülyék lennének" még jobban eladósodni.