Nincs megállapodás az uniós mentőcsomag kibővítéséről EU-hivatalnokok szerint

Vágólapra másolva!
A sajtóhírekkel szemben egyelőre nem született megállapodás arról, hogy kibővítik az eurózóna megmentésére szánt mentőcsomag pénzügyi keretét 2000 milliárd euróra - írja a Reuters két magas rangú uniós tisztviselőre hivatkozva. A német pénzügyminiszter szerdán legfeljebb 1000 milliárd eurós alapról beszélt.
Vágólapra másolva!

"Tévedés, nincs megegyezés" - így kommentálta a Reuters hírügynökségnek egy magas rangú EU- hivatalnok azt a korábbi hírt, hogy a jelenlegi ötszörösére növelnék az EFSF mértékét.

A brit Guardian írt arról kedden, hogy Németország és Franciaország megállapodott az eurózóna pénzügyi mentőövének (European Financial Stability Facility) 2000 milliárd euróra való megnöveléséről. Az újság EU-diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy az adósságválság feloldására készített tervet egy hétvégi csúcstalálkozón hagyhatják hivatalosan jóvá.

Egyelőre Berlinben sem erősítették meg a lapértesülést. A Financial Times Deutschlandnak Wolfgang Schauble pénzügyminiszter 1000 milliárd eurós alap lehetőségéről beszélt. Az alap forrásainak megemelése rendkívül "forró téma" a német kormány számára. A Bundestag szeptember végén heves viták után hagyta jóvá a 440 milliárd eurós kibővített támogatási alapot, és a képviselők többsége már akkor hevesen tiltakozott mindenfajta emelés ellen.

Egy másik EU-hivatalnok azt mondta a Reutersnek, hogy naivitás azt gondolni, hogy egy ilyen számítást úgy végeznek el, hogy csak felszorozzák az alap 440 milliárd eurós keretét, és így megkapnak egy kerek, jól hangzó, 2000 milliárd euró közeli számot. "A dolog messze nem ilyen egyszerű" - tette hozzá.

Az eurózóna vezetői vasárnap találkoznak Brüsszelben, hogy megvitassák a görög helyzetet, és a várakozások szerint megegyeznek abban, hogy valamilyen formában megemelik az EFSF pénzügyi keretét. Az intézkedések egyike lehet, hogy az alap garantálja, hogy visszafizeti az újonnan kibocsátott eurókötvényeken keletkező veszteség egy részét.

Az uniós tisztviselők azt elismerték a Reutersnek, hogy megegyezhetnek az alapot három-ösztörösére bővítéséről, de az nem haladja majd meg az 1500 milliárd eurót.