Tovább gyengítenék a frankot svájci szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Korlátozná a svájci frankkal való szabad kereskedést több svájci szakszervezet, és 1,4-es szinten rögzítenék az euró/frank árfolyamot. Indoklásuk szerint így lenne elkerülhető a recesszió.
Vágólapra másolva!

A Svájcban működő szakszervezetek szövetsége arra presszionálja a nemzeti bankot, hogy emelje fel a szeptember elején rögzített 1,20 frankos euróárfolyamot 1,40-re. Indoklásuk szerint a munkahelyek megtartása és a recesszió elkerülése céljából korlátozni kellene a svájci deviza szabad adásvételét is. A szakszervezetek arra is rámutattak, hogy nemzetközi pénzpiacokon mutatkozó feszültségek az alacsonyan meghatározott árfolyam ellenére újra a svájci frank felé terelnék a devizaspekulánsokat.

A szakszervezeti képviselők a héten találkoznak a jegybank vezetőivel, hogy megvitassák a kérdést. A svájci jegybank szeptember elején jelentette be, hogy 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb, "még eltűrt" árfolyamát és közölte, hogy minden eszközzel megakadályozza annak áttörését, és bármekkora összegben kész külföldi devizát vásárolni.

Szeptember hatodikán délelőtt szinte egy pillanat alatt óriásit zuhant a frankárfolyam a nemzetközi piacon, miután a svájci jegybank közölte, hogy az euróval szemben az 1,20-as szint lesz a minimális árfolyamcélja, és ez az árfolyam még mindig túlértékeltnek számít az euróval szemben. A bejelentésre akkor azonnal gyengülni kezdett a frank az euróval szemben, ami rögtön kedvezően hatott a frank/forint keresztárfolyamra is, a forint egy óra alatt 20 forintot erősödött.