Kivár az alapkamat emelésével az MNB, vélik londoni elemzők

Vágólapra másolva!
Akár a 320 forintos euróárfolyamot is kivárhatja a Magyar Nemzeti Bank, mielőtt emelné az alapkamatot - vélik londoni elemzők, akik szerint a jegybank kamatemelési hajlandóságát tovább gyengítették a devizahitelesek megsegítésére irányuló kormányintézkedések.
Vágólapra másolva!

A magyar jegybank valószínűleg 320 forintos euróárfolyamig még hajlandó lenne kamatemelés nélkül elviselni a forint gyengülését - közölték keddi helyzetértékelésükben londoni elemzők.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland bankcsoport egyik kutatórészlegének vezetője szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) forintvédelmi célú devizapiaci intervenciós készsége "mindig is vitatható volt", tekintettel a korlátozott devizatartalékokra.

Az MNB azonban kamatemelési hajlandóságát már demonstrálta forintgyengülési időszakokban, tartva a gyengülés által a devizahiteles háztartásokra rótt többletterhektől. A devizahitelesek problémáinak enyhítésére tett legutóbbi kormányintézkedések Ash szerint enyhíthették a központi bank kamatemelési készségét. Ash közölte: a Royal Bank of Scotland korábban a 295-300 forintos eurósávot tartotta kamatemelési küszöbnek, a ház szerint azonban ez most már közelebb lehet a 320-325-ös sávhoz.