Kósa: Az IMF képviselője kedves ukrán hölgy, csak nincs tisztában Magyarországgal

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke
Vágólapra másolva!
Nem mi hívtuk Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői delegációját, hanem "magától idejött", "kértek időpontot, mi adtunk" - mondta el az IMF delegáció elmúlt napokban tett magyarországi látogatásáról a köztelevízió ma reggeli adásában Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke szerint nincs realitása egy újabb hitelmegállapodásnak az IMF-fel, a kormány által ígért 1 millió munkahelyet tíz éven belül viszont "muszáj megcsinálni".
Vágólapra másolva!

"Szerintem nincs realitása annak, hogy a kormány újra hitelt kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól, nem is tervezünk ilyet" - nyilatkozta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke a köztévének adott reggeli interjújában. Kósa szerint a Fidesz nagyon rossz gazdasági állapotban vette át a kormányzást az elődeitől, de másfél év alatt már látszanak az eredmények. A tíz évre ígért egymillió új munkahelyteremtés célját továbbra is tartják, ahogy fogalmazott: "ezt muszáj megcsinálni, és szerintem meg is tudjuk csinálni", még ha ennek eloszlása nem lesz egyenletes és nem minden évben jön össze a 100 ezer munkahely. Kósa Lajos a módosított kormányprognózisban szereplő 1,5 százalékos GDP-növekedési tervről azt mondta, "ez megalapozott, ezt lehet tartani".

Arról, hogy az IMF delegációja a napokban az önkormányzati rendszer átalakításáról adott tanácsokat a magyar kormánynak, azt mondta, az IMF szakértői nem a kormány hívására érkeztek. "Idejöttek, kértek időpontot, mi adtunk", ha nem így lett volna, akkor az a kritika éri a kabinetet, hogy "mekkora bunkók vagyunk, hogy nem is beszélünk velük". Kósa egyébként nem volt jelen a megbeszélésen, de Irina Ivascsenkóról, az IMF magyarországi képviseletének állandó vezetőjéről egy korábbi szegedi személyes találkozásukat felidézve megjegyezte, hogy "nagyon kedves ukrán hölgy", aki azonban meglepő, hogy "milyen mértékben nincsen tisztában a magyarországi helyzettel". "Olyanokat mondott, hogy tessék hazamenni inkább" - fogalmazott Kósa.

Az [origo] által ismert protokoll szerint azonban egy szakértői egyeztetés az IMF és bármely kormány között mindig az utóbbi kezdeményezésére történik, így nehezen elképzelhető, hogy a szervezet képviselői csak úgy "idejöttek". Az IMF egyébként a napokban megerősítette, hogy technikai segítségnyújtásról van szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében pedig azt írta, hogy az IMF a költségvetési politikák területén ... igen értékes tudásbázissal rendelkező szervezet, amelynek tapasztalatait tagként Magyarország a többi tagországhoz hasonlóan igénybe veszi".