Moody's: Kérdésessé válhat Franciaország stabil adósbesorolása

Vágólapra másolva!
A következő három hónapban vizsgálni és értékelni fogja a francia adósbesorolásra érvényes stabil kilátást a Moody's, a hitelminősítő szerint ugyanis az államra háruló, potenciálisan felmerülő jövőbeni kötelezettségek most már "nyomást gyakorolnak" az ország osztályzatára.
Vágólapra másolva!

Kérdésessé válhat Franciaország lehetséges legjobb államadós-osztályzatának stabil kilátása - olvasható a Moody's Investors Service kedd hajnalban kiadott éves elemzésében. A nemzetközi hitelminősítő jelenleg a legmagasabb - vagyis a legkisebb szuverén törlesztési kockázatot jelző - "Aaa" besorolást tartja érvényben Franciaországra.

A francia adósbesorolás kilátása stabil, ami azt jelzi, hogy a Moody's jelenleg nem készül Franciaország leminősítésére. A hitelminősítő azonban Londonban kiadott keddi elemzésében közölte, hogy a romló adósságmutatók és az államra háruló, potenciálisan felmerülő jövőbeni kötelezettségek most már "nyomást gyakorolnak" a francia kormány "Aaa" osztályzatának stabil kilátására.

A Moody's szerint a francia kormány költségvetési tehervállalási mozgástere most szűkebb, mint 2008-ban volt. A stabil kilátás megőrzéshez fontos a további elkötelezettség a szükséges gazdasági és költségvetési reformintézkedések végrehajtása mellett, a "látható előrelépés" a fenntarthatósági mutatók tervezett javításában - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's közölte, hogy a következő három hónap során vizsgálni és értékelni fogja a francia adósbesorolásra érvényes stabil kilátást, azzal összefüggésben, hogy a kormány milyen haladást ér el a szükséges intézkedések végrehajtásában. A cég emellett figyelembe veszi majd döntéséhez az esetleges kedvezőtlen gazdasági és piaci fejleményeket is.

Franciaország - Németország után - a második legnagyobb euróövezeti gazdaság, de a piac a francia szuverén adósi mutatókat számottevően gyengébbnek ítéli Németországéinál.