Az emelés ellenére jobb cégautóadót fizetni, mint költségelni egy adótanácsadó szerint

cégautó, cégautóadó, kisáruszállító, fuvarozó
Vágólapra másolva!
Hiába emelkedik drasztikusan a cégautóadó, még így is kedvezőbb megoldás, mint ha a cégek tételesen számolják el az autó költségeit - állította az RSM DTM, amely szerint a cégek valószínűleg azért megfontolják, hogy milyen besorolású autót vásároljanak.
Vágólapra másolva!

Jelentősen emelkedik ugyan a cégautóadó jövőre, ez mégsem okoz majd nagy változást a kocsipark üzemeltetésében - állította az RSM DTM adótanácsadó partnere, Héhn Miklós. Elmondása szerint "még mindig több az előnye az adó megfizetésének, mint a tételes elszámoláshoz kapcsolódó korlátozások hátránya", illetve hozzátette, hogy az adminisztratív többletteher miatt sem valószínű a tételes elszámolás népszerűbbé válása.

A cégek eddig jellemzően nem terhelték át a munkavállalóra a költségeket, mert sok esetben olyan juttatást is jelent az autóhasználat, amivel a bér egy részét válthatják ki. A cégautóadó megfizetésével a cégnek nem kell növelnie az adóalapját, és korlátozásmentessé teheti a kocsi magáncélú felhasználását.

A kormány benyújtott adóterve szerint azonban a jelenlegi tételes adót felváltaná egy új adótábla. Jelenleg a hengerűrtartalom alapján havi 7 vagy 15 ezer forint adót kell fizetni (negyedévente befizetni), a változás után azonban a gépjármű teljesítménye és a környezetvédelmi besorolás alapján a legkorszerűbb és legkisebb teljesítményű autónál is havi 7700 forintot kell majd utalni. A legtöbbet a rossz besorolású, nagy teljesítményű járműveknél kell majd fizetni, ezeknél 44 ezer forint lesz a havi adó.

Az RSM DTM szerint még a jelentősen megemelkedő adók sem fogják eltántorítani a cégeket a cégautóadós megoldástól. Azt azonban megjegyezte az adótanácsadó, hogy valószínűleg a beszerzés előtt az adózó cégek át fogják gondolni, milyen környezetvédelmi besorolású autót vesznek.

Az adótanácsadó azt is írta közleményében, hogy a jelenleg még negyedévente fizetendő cégautóadó összege egy tétellel csökkenthető, a gépjárműadó azon hónapokra eső részével, amelyben mindkét adókötelezettség fennállt.