Árbevétel- és eredménynövekedéssel számolnak a kkv-k jövőre

Vágólapra másolva!
Az előző negyedévhez hasonló árbevételre és eredményre számítanak a magyar kis- és középvállalkozások a következő negyedévben a K&H felmérése szerint. A hazai vállalkozások a következő évre átlagosan 6,4 százalékos árbevétel- és 3,6 százalékos eredménynövekedéssel számolnak.
Vágólapra másolva!

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) vezetőinek a következő egy évre vonatkozó árbevétel- és eredményvárakozásai szinten maradtak az előző negyedévhez képest - írja keddi sajtóközleményében a K&H. A hazai vállalkozások átlagosan 6,4 százalékos árbevétel- és 3,6 százalékos eredménynövekedéssel számolnak a következő egy évben. Árbevételük jövőbeni alakulását tekintve a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, miközben az ipari, építőipari cégek számítanak a legkevésbé bevételük növekedésére. A nyereségnövekedés nagyságát tekintve szintén a mezőgazdasági cégek a legpozitívabbak, míg a kereskedelmi szektor számít a legkisebb mértékű profitnövekedésre - foglalta össze a felmérés eredményeit Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A legnagyobb arányban (42 százalék) továbbra is azok a vállalkozások vannak, amelyek egy 0 és 6 százalék közötti nominális bevételnövekedéssel számolnak, a kkv-k mintegy 36 százaléka ennél nagyobb mértékű árbevétel-növekedést tervez, azonban majd minden hetedik cég árbevétel-csökkenést valószínűsít. Mivel az MNB a legutóbb 3,9 százalékra módosította a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, ennek az árbevétel-növekedésnek legnagyobb része az áremelések hatására történhet, így a reálnövekedés továbbra sem számottevő. Ezzel összecseng, hogy a megkérdezett vállalkozások között azok vannak legnagyobb arányban - mintegy 45 százalék -, amelyek kisebb-nagyobb mértékben áremelést terveznek - írja a közlemény.

A profitvárakozásokat tekintve az látszik, hogy az előző negyedéves adatokhoz képest gyakorlatilag nem romlottak a várakozások. A következő egy évre a cégek többsége (72 százaléka) továbbra is növekedést prognosztizál, és az átlagos elvárás a 3,6 százalékos nyereségnövekedés. "Ennek oka az lehet, hogy miközben az ún. chipsadó eredményt csökkentő hatása már beépült a várakozásokba, az adótörvény újabb módosítása, valamint a jövőre életbe lépő áfaemelés még nem volt ismert a megkérdezés idején" - mondta el Németh.
A következő egy év nyereségét tekintve a legoptimistább álláspontot a mezőgazdasági cégek képviselik, akik átlagosan 4,3 százalékos bővülésre számítanak. A legkisebb mértékű, mintegy 3,2 százalékos nyereségnövekedést a kereskedelmi vállalkozások valószínűsítik.