A kormánynak jövőre nem lesznek eszökei a váratlan helyzetek kezelésére az MNB szerint

Vágólapra másolva!
A kormányzatinál kedvezőtlenebb növekedési kilátásokat vetít előre a Magyar Nemzeti Bank a jövő évi költségvetési törvényről készült szakértői elemzésében. A jegybank szerint  a javaslat sem számszakilag, sem formailag nem felel meg a költségvetési felelősségről szóló törvénynek, az Állami Számvevőszék elnöke azonban megvalósíthatónak nevezte azt.
Vágólapra másolva!

Az MNB előrejelzése szerint 3,1 százalékos államháztartási hiány várható 2012-ben. A GDP 0,7 százalékát kitevő tartalék-előirányzatok döntő részének törlésével és a költségvetési törvényben szereplő intézkedések maradéktalan végrehajtásával azonban teljesülhet a kormányzati hiánycél -olvasható a jegybank kedden közzétett szakértői elemzésében. A tartalékok törlése ugyanakkor jelentősen leszűkíti a kormány mozgásterét, amely így nem rendelkezik eszközökkel arra, hogy ellensúlyozza az év közben felmerülő esetleges kedvezőtlen hatásokat.

A jegybank kedvezőtlenebb növekedési kilátásokat vetít előre, mint a költségvetési törvényben szereplő makrogazdasági pálya. A lassabb fogyasztás és beruházásbővülés, az alacsonyabb vállalati profit kedvezőtlenül hat ugyan az adóbevételekre, de ezeket a hatásokat jelentős részben ellensúlyozza, hogy a minimálbéremelés miatt magasabb inflációra, gyorsabb béremelkedésre és ennek következtében nagyobb a járulékbevételekre számítanak.

A MNB a tervezettnél kedvezőbben ítéli meg az önkormányzatok 2012-es hiányalakulását: az ugyanis alacsonyabb lehet a költségvetési törvényjavaslatban szereplő értéknél. A javaslat az előző évinél nagyobb és több tartalékot tartalmaz, amelyek jelentős részét, mintegy 250 milliárd forintot, a jegybank várakozásai szerint a kiadási feszültségek kezelésére, illetve a bejelentett bérkompenzációra használja fel a kormányzat.

Az elemzés szerint a törvényjavaslat sem számszakilag, sem formailag nem felel meg a költségvetési felelősségről szóló törvénynek: többek között a 2012. évi belső tételek egyenlege magasabb az egy évvel korábban kitűzöttnél.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke egy keddi bizottsági ülésen megvalósíthatónak nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, miközben mindketten figyelmeztettek a kockázatokra. Ezek között említette Domokos a társasági adóbevétel 357 milliárd forintos, valamint az on-line játékadó 30 milliárdos összegének befolyását. Járai támogatta a benyújtott költségvetési törvényjavaslatot, véleménye szerint az megfelel a kormányzati céloknak. Mindketten beszéltek arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank idei várható 95 milliárd forintos veszteségére nincs fedezet a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban.