Rosszak a kilátásai a vergődő építőiparnak

Vágólapra másolva!
Az építőipari vállalkozások szerződésállománya augusztusban, éves szinten több mint harminc százalékkal esett vissza.  
Vágólapra másolva!

Bár havi összevetésben augusztusban - szerény mértékben - 1,6 százalékkal növekedett az építőipar teljesítménye, éves szinten 12,3 százalékos volt a csökenés. Az év első nyolc hónapjában pedig 10,9 százalékkal esett vissza a termelés éves összevetésben - közölte hétfőn reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az építőipar több mint két éve folyamatosan hanyatlik, a KSH statisztikái szerint legutóbb 2009 júliusában ért el növekedést éves alapon.

Az augusztusi visszaesést a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítések jelentős csökkenése okozta. Augusztus végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A szóban forgó hónapban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - mintegy harmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A visszaesés elsősorban az egy évvel korábbi, ipari, kereskedelmi és oktatási épületeken végzett munkák okozta magas bázissal magyarázható.

A gyengélkedő ágazatnak nincs oka az optimizmusra: a 2011 augusztusában kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 17,2, ezen belül az épületek építésére kötötteké jelentősen, 23 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene több mint 10 százalékkal mérséklődött az előző év augusztusához viszonyítva. Az év első nyolc hónapjában az építőipari vállalkozások csaknem egynegyedével alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Az építőipari vállalkozások 2011 augusztus végi szerződésállományának volumene a 2010 augusztusihoz képest 37 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya több mint kétötödével, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal esett vissza.