Ivo Sanader további két hónapig vizsgálati fogságban marad

Vágólapra másolva!
Elutasították a volt horvát miniszterelnök óvadékkérelmét, a június óta vizsgálati fogságban lévő Ivo Sanader legalább további két hónapig marad fogságban.
Vágólapra másolva!

Két hónappal meghosszabbították hétfőn Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök vizsgálati fogságát, mert az illetékes bíró szerint szabadlábra helyezése esetén szökésétől lehetne tartani. Az egykori politikus ügyvédje azt kérte, hogy 12,4 millió kuna (közel félmilliárd forint) óvadék ellenében helyezzék szabadlábra védencét. Az ügyvéd tagadta, hogy Sanader szökni akarna, és emlékeztetett rá, hogy amikor tavaly decemberben Ausztriában őrizetbe vették, éppen hazatérőben volt egy külföldi útról Horvátországba.

A június óta vizsgálati fogságban lévő volt kormányfő ellen háborús nyerészkedés miatt már vádat emeltek, és október 28-án megkezdődik a per. Sanader után még két ügyben nyomoznak a horvát hatóságok: azzal gyanúsítják, hogy a Fimi reklámügynökségen keresztül 100 millió kunát sikkasztott, illetve hogy 10 millió euró kenőpénzért átjátszotta a Mol magyar olajcégnek az INA horvát állami olajtársaság irányítói jogát. Sanader ellen Ausztriában szintén vizsgálat folyik a szövevényes Hypo bank-botrány miatt.