Illetékköteles lehet a végtörlesztéshez ajándékba kapott pénz

Vágólapra másolva!
Illetékköteles lehet a végtörlesztés, ha forrása ajándékból származik - írja beszámolójában a Gazdaság.hu. A pénz ingóságnak számít, így ajándékozása alapesetben illetékköteles, ha 150 ezer forintnál nagyobb összegről van szó - írja a lap. Az illeték mértéke a rokoni kapcsolattól és az ajándékozott összegtől függően 11 és 40 százalék között mozog.
Vágólapra másolva!

Sokan családi, rokoni, baráti kölcsönből, illetve ajándékba kapott pénzből oldják meg devizahitelük végtörlesztését, de előbbinél nem árt szerződést kötni, utóbbinál pedig körültekintően kell eljárni, mert adott esetben súlyos összeget kell megfizetni illeték formájában a vagyonszerzés miatt, és bejelentési kötelezettséget is teljesíteni kell az adóhatóság felé - írja a Gazdaság.hu.

Maga a végtörlesztés adó- és illetékmentes, ha viszont annak forrása ajándékból származik, akkor jelentkezhet illetékfizetési-, illetve bejelentési kötelezettség is - olvasható az internetes lap útmutatójában. A pénz ingóságnak számít, így ajándékozása alapesetben illetékköteles, ha 150 ezer forintnál nagyobb összegről van szó. Az illeték mértéke a rokoni kapcsolattól és az ajándékozott összegtől függően 11 és 40 százalék között mozog.

Nem kell megfizetni az ajándékozáshoz kapcsolódó vagyonszerzési illetéket, ha a megajándékozott egyenes ági rokonától kapja a pénzt, bármilyen formában is történik az átadása (készpénzben, bankszámlára befizetve, vagy bankszámláról bankszámlára utalva).

Ha viszont nem egyenes ági rokontól jön a pénz, akkor csak akkor mentes az illeték alól, ha bankszámláról bankszámlára utalják. Ezt a jogszabály takarékbetét ingyenes megszerzésének tekinti, ami minden esetben mentességet élvez, akkor is, ha egy idegentől jött a pénz - írja a Gazdaság.hu.

Bármilyen formában történik is az ajándékozás, az átadástól számított 30 napon belül be kell jelenteni az adóhatóságnál, akkor is, ha illetékmentesség áll fenn. Ha az ajándékozásról nem készült okirat, akkor szóban is lehet bejelentést tenni, amiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) igazolást ad.

A NAV a közelmúltban cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a vagyonosodási vizsgálatok célkeresztjeibe kerülhetnek a nagy összeget végtörlesztők. A NAV közölte, hogy az ajándéknak minősülő, elengedett tőketartozást sem illetékfizetési, sem bejelentési kötelezettség nem terheli a jogszabály szerint, az adóhatóság tehát nem rendelkezhet majd információval a végtörlesztők személyéről.

Előfordulhat azonban, hogy a későbbiekben olyasvalakinél rendelnek el vagyonosodási vizsgálatot, aki korábban végtörlesztett - írja a Gazdaság.hu. A lap szerint az ő helyzetüket is megkönnyítették, mert a szabályok szerint a végtörlesztésre felhasznált összeggel kapcsolatban vagyongyarapodás nem vélelmezhető és nem állapítható meg.

Arról, hogy mi kell a gyors ügyintézéshez, és milyen kockázatai vannak a végtörlesztésnek, itt olvashat bővebben.