Az OTP végtörlesztési nyilatkozatát is vizsgálja a felügyelet

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank által a végtörlesztőkkel aláiratott nyilatkozat kizárná azokat az adósokat, akik más hitelintézettől kérnének foritnhitelt a tartozásuk rendezéséhez. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálja a bank nyilatkozatát, az OTP szerint azt nem kötelező aláírni.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank végtörlesztéshez használt űrlapját is tanulmányozza a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - közölte Binder István szóvivő az MTI-vel. A legnagyobb hazai pénzintézet ugyanis olyan nyilatkozatot irat alá a végtörleszteni szándékozó ügyfeleivel, amelyben azok kijelentik, hogy ha kölcsönt is igénybe vesznek a tartozás kifizetéséhez, akkor azt nem más banktól igénylik.

Az OTP Bank által alkalmazott nyilatkozat pontos szövege a következő: "Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom arról, hogy az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél felvett ... számlaszámú hitelem esetében 2011. október ... napon kérelmezett részleges, vagy teljes előtörlesztés nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik, a részleges, vagy teljes előtörlesztésre fordított összeget, illetve annak részösszegét nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből biztosítom."

Nem kötelező aláírni

Az [origo] kérdésére az OTP Banknál azt válaszolták, hogy ezt a nyilatkozatot nem a kedvezményes végtörlesztésre dolgozták ki, hanem ezt alkalmazzák úgy általában a részleges vagy teljes előtörlesztésre. Most viszont úgy határoztak, hogy a kedvezményes végtörlesztés esetére módosítják a bank gyakorlatát, így a rögzített árfolyamon végtörlesztőknek nem kötelező aláírniuk a fent idézett nyilatkozatot. "A bank a jogszabályi előírások szerint a végtörlesztést akkor is elvégzi, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot! Sajnáljuk az esetleges félreértéseket, ezért a bank úgy döntött, hogy kiegészíti a nyilatkozatot" - jelezte válaszában lapunk kérdésére a bank kommunikációs osztálya.

Binder István az MTI-nek azt mondta, hogy a PSZÁF ügyféljelzéseket is vizsgál, továbbá, ha egyéb típusú ellenőrzések kapcsán a végtörlesztésre vonatkozóan valamilyen információ a tudomására jut, vagy társhatóságoktól érkezik jelzés, akkor is eljár.

Betiltott nyilatkozatok

Azt korábban már megírtuk, hogy az egyes bankok eltérő gyakorlatot követnek a végtörlesztőkkel szemben. Az Erste például olyan forintkölcsönt kínál, amelyet csak a saját ügyfelei igényelhetnek a kedvezményes végtörlesztéshez, a K&H pedig épp ellenkezőleg, csak más banknál lévő hitelek kiváltásához ad forinthitelt.

Vitatható nyilatkozatokkal több bank - előbb a Volksbank, majd pedig az Erste - próbálkozott az elmúlt hetekben, de ezeket a speciális nyilatkozatokat a PSZÁF utasítására már megváltoztatták. A felügyelet a múlt héten megtiltotta az Erste és a Volksbank nyilatkozatának használatát, az utóbbira 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott.