Sunday Times: Kína titokban felajánlotta az euróövezet megsegítését

Vágólapra másolva!
Kína infrastrukturális beruházásokat végezne Európában, és a tagállamok államkötvényeiből vásárolna több tízmilliárdos tételben - így segítene az Unión a Sunday Times szerint. Ennek keretében például kínai kézbe kerülhet az athéni reptér.
Vágólapra másolva!

Kína "titokban felajánlotta az euróövezet megsegítését", de ennek fejében átfogó költségvetési reformokat és további állami kiadáscsökkentéseket vár el - írta a Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi konzervatív lapnak a legnagyobb fejlett és felzárkózó ipari hatalmak (G20) párizsi pénzügyminiszteri tanácskozást ismerő források azt mondták, hogy Kína "jelezte készségét" több tízmilliárd eurós befektetésekre az adósságválságba jutott euróövezeti országokban, elsősorban infrastrukturális jellegű felvásárlások formájában. A kínai HNA légiközlekedési és szállodakonglomerátum például jó eséllyel megveheti az athéni nemzetközi repülőteret - áll a Sunday Times írásában.

A lap forrásai szerint emellett kínai bankok növelnék állampapír-vásárlásaikat is a bajban lévő euróövezeti tagállamok megsegítésére.

Kína azonban további költségvetési lefaragásokat és szerkezeti reformokat követel, mielőtt nagyobb mennyiségű tőkét szánna minderre. A Sunday Times egyik forrásának megfogalmazása szerint Kína - mielőtt beleegyezne az euróövezeti gazdaságokon támadt rések betömködésébe - biztos akar lenni abban, hogy "Európa tudatában van e rések méretének, és abban is, hogy ezek a rések nem szélesednek tovább".

A vasárnapi brit lap forrásai szerint a kínai segítség a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közvetítésével juthatna el a rászoruló euróövezeti országokba. A Financial Times pedig arról írt, hogy egyre valószínűbb, hogy az Európai Unió egyedül nem képes úrrá lenni a válságán, így az IMF segítségére szorulhat.