Tehenekkel csaló cégeket buktattak le az adónyomozók

Vágólapra másolva!
Ötvenmillió forintos kárt okoztak az Európai Uniónak a szarvasmarhákkal kereskedő cégek, amelyek ellen az adóhivatal feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Súlyos visszaéléseket tártak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a közelmúltban országszerte több, a szarvasmarhák felvásárlásával foglalkozó cégeknél - közölte a szervezet szombat reggel.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy a vizsgált vállalkozások külföldi származású, illetve magyar, de gyengébb minőségű, ezért csak alacsonyabb áron értékesíthető állatokat papíron kiváló termelési adatokkal rendelkező magyar származású egyedekként állították be.

A vizsgálatok során az uniós mezőgazdasági támogatások igénybevételének jogszerűségét ellenőrizték a NAV szakemberei, mert az ilyen jellegű támogatások igénybevétele során a gazdálkodók export-visszatérítést igényelhetnek fajtatiszta szarvasmarhák Európai Unión kívüli országokba történő kivitele után, melynek egyik feltétele, hogy az állat rendelkezzen megfelelő származási bizonyítvánnyal.

A vállalkozások a jogosulatlanul igénybe vett támogatások révén az Európai Uniónak mintegy 50 millió forintos, ugyanakkor a szarvasmarha-ágazatnak ezt jelentősen meghaladó kárt okoztak. A jogsértő gazdasági társaságok ellen bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a NAV.