Világgazdaság: Átmenetileg maradhat a papír étkezési utalvány

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság értesülése szerint egyre inkább hajlik a kormány arra, hogy ne csak a Széchenyi Pihenőkártyán lehessen 2012. január elsejétől meleg étkezésre szánt cafeteria-juttatást adni. A lap szerint azt azonban még nem tudni, hogy a papír alapú meleg étkezési utalványok kibocsátására ki lesz jogosult.
Vágólapra másolva!

Január elsejétől megváltoztatná a teljes hazai cafeteria-piacot a kormány, de a Világgazdaság értesülései szerint még nem eldöntött, hogy is nézne ki pontosan az új rendszer.

A lap úgy tudja, hogy a kormánynak csak a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP) favorizáló eredeti elképzelései annyiban módosultak, hogy már nem biztos, hogy jövőre teljesen megszűnne a hideg étkezési utalvány, azt ugyanis nagy valószínűséggel a Magyar Posta kezelné kizárólagosan.

A Világgazdaság információi szerint olyan változat is felmerült, hogy egy átmeneti időszakban fennmaradna a papír alapú meleg étkezési utalvány is a SZÉP mellett, de az még nem tisztázott, hogy azt is a posta kezelhetné kizárólagosan, vagy maradhatna a pályán a most a piac szinte egészét uraló három francia hátterű cég, az Edenred, a Sodexo és a Le Cheque Déjeuner.

A lap azt írja, hogy bár a Magyar Postának nem ismeretlen terület az étkezési utalványok forgalmazása, hiszen idén áprilisban alapított leányvállalatot hasonló tevékenységre, és éppen folyamatban van a mintegy 35 ezer munkavállalójuknál a korábbi utalványok "sajátra" cserélése, úgy tudják, hogy számukra is átmeneti nehézséget okozhatna, ha kellő felkészülési idő nélkül januárban rájuk zuhanna az étkezési utalványok országos kezelésének terhe.

Az étkeztetési utalványpiac három legnagyobb, fentebb említett szereplőjét tömörítő Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) értelemszerűen azt a megoldást tartaná jónak, ha az elektronikus kártyával párhuzamosan megmaradhatnának január után is a papír alapú utalványok, és a mostani szolgáltatók is működhetnének.

"A jelenlegi mintegy 40 ezer elfogadóhely közül 30 ezernél nincs kiépített kártyaleolvasó rendszer, emellett a 100 ezer ügyfél, azaz munkáltató és a mintegy 2,5 millió felhasználó cafeteria-rendszereit és juttatásait is össze kellene fésülni" - mondta a lapnak Nagy Márta, a szervezet alelnöke.