Leminősítette Spanyolországot a Standard & Poor's

Vágólapra másolva!
A múlt héten a Fitch Rating, péntek hajnalban a Standard & Poor's minősítette le Spanyolországot a gazdaság bizonytalan növekedési kilátásaira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője pénteken hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi "AA"-ról egy fokozattal "AA mínusz"-ra csökkentette a Spanyolországra érvényben tartott hosszú futamú besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Az S&P az osztályzatrontás indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy bizonytalanok a spanyol gazdaság növekedési kilátásai, emellett megvan a valószínűsége a pénzügyi rendszer további eszközminőség-romlásának is.

A Standard & Poor's ez utóbbi tényezővel kapcsolatban felidézte, hogy a héten gyengébb országkockázati csoportba sorolta át a spanyol bankrendszert, ezt a döntést is azzal a véleményével indokolva, hogy erősödnek a spanyol gazdaságot terhelő kockázatok.

A múlt héten egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősítette Spanyolországot. A Fitch a hosszú távú spanyol államadós-besorolást "AA plusz"-ról két fokozattal "AA mínusz"-ra süllyesztette, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új - egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői - osztályzaton.