Egy nap alatt kell tervet készíteniük a tárcáknak a jövő évi hiánycél tartására

Vágólapra másolva!
Egy csütörtöki kormányhatározat péntekig adott határidőt a minisztériumoknak, hogy készítsenek intézkedési tervet, hogyan fogják elérni a 2012-es hiánycélt.
Vágólapra másolva!

A költségvetési fejezeteket irányító szervek vezetőinek péntekig kell intézkedési tervet készíteniük arról, hogyan fogják elérni a jövő évi hiánycél tartásához szükséges, már betervezett megtakarításokat - az erről szóló kormányrendelet azonban egy nappal korábban, csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az intézkedéseket tartalmazó ütemezett tervnek ki kell térnie arra, hogy milyen tervezett változások lehetnek a közfeladatok ellátásában, ehhez milyen jogszabály-módosításokra van szükség, illetve az intézményrendszert milyen változások érintik. Ha nincs szükség intézkedésre, akkor ennek okát kell bemutatni a kormányhatározat szerint.

A nemzetgazdasági miniszter az intézkedési terveket csak akkor hagyja jóvá, ha az a fejezethez tartozó törvényi sorok 2012. évi teljesítését kétséget kizáróan biztosítja - rögzíti a rendelet azzal, hogy a nemzetgazdasági miniszternek mindaddig vissza kell küldenie módosításra az intézkedési tervet, amíg az ennek a feltételnek nem felel meg; ennek a határideje október 19.

A 2012. évi költségvetési terv 2,5 százalékos hiánycélt irányoz elő.

NGM: A költségvetés ne egy számtenger legyen

A cikk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium levelet küldött szerkesztőségünknek, amit szó szerint közlünk.

"A cikk tévesen értelmezi és mutatja be a költségvetési tervezés folyamatát és mindehhez a most megjelent határozat viszonyát. A költségvetési törvényjavaslat kidolgozását rengeteg egyeztetés előzte meg, a Kormány a tervezetet hat alkalommal tárgyalta. A kormányzati figyelem elsősorban a fő irányokra összpontosult, viszont a folyamatot lezáró kormánydöntéssel eldőlt az, hogy az egyes tárcák a különböző feladataik ellátásához mennyi forrást használhatnak fel.

A cikk azt a látszatot kelti, mintha a tervezési folyamat itt véget is érne. Nem így van. A tárcáknak a kormány végső döntése és a benyújtott törvényjavaslat alapján részleteiben kell meghatározniuk, hogy pontosan miként tudják ezen keretek között megvalósítani a feladatokat, van-e ehhez szükség külön intézkedésre, és ha igen, akkor pontosan milyenekre. Éppen ez az intézkedési kötelezettség biztosítja azt, hogy a majdan elfogadott költségvetés ne csak egy számtenger legyen, hanem a közfeladat-ellátás szükségszerű módosításával, jogszabály-módosításokkal, szervezeti intézkedésekkel és más módon alátámasztott valós terv."