Benyújtotta a kormány az adócsomagot, jövő héten el is kezdik tárgyalni a parlamentben

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, változó adótörvények
Vágólapra másolva!
445 milliárd forinttal növeli az adóbevételeket a kormány csomagja. Az szja-rendszer átalakítása miatti kompenzáció mikéntjét a törvényjavaslat nem tartalmazza, arra később tér ki egy kormányhatározat.
Vágólapra másolva!

A kormány benyújtotta a parlamenthez a jövő évi adócsomagot. Az abban foglaltak megegyeznek az [origo] által korábban már ismertetettekkel, illetve az NGM néhány, korábbi cikkünkre kiadott pontosításával. Az adócsomagról szóló cikkeinket itt, és itt, továbbá itt, meg itt olvashatják.

Az adócsomagot jövő héten már el is kezdik tárgyalni a parlamentben. Az általános vitát lefolytatják és a parlamenti bizottságok is így járnak el.

Az adócsomagot november végéig el kell fogadnia az Országgyűlésnek és november 30-ig az államfőnek ki kell hirdetnie ahhoz, hogy a 45 napról 30 napra nemrég lerövidített hatályba lépési időt betartva 2012. január 1-jén életbe lépjenek az adómódosítások.

Az adócsomag összességében 445 milliárd forinttal növeli a jövő évi adóbevételeket. Ebből a legnagyobb falat az áfa 25-ről 27 százalékra való emelése, amely 150 milliárd forint pluszbevételt hozhat az állam konyhájára.

Az adócsomagban nincs benne az, hogy a kormány pontosan hogyan kompenzálja az alacsony keresetűeket az adójóváírás eltörlésével és a félszuperbruttó adóalap megszüntetésével előálló helyzetből fakadó nettóbér-veszteség miatt. Azt később egy kormányrendelet fogja meghatározni.