InfoRádió: A minimálbér-emelés 4-5 százalékát a cégeknek kell állniuk

Pénz, forint, fizetőeszköz, pénztárca, adózás
Vágólapra másolva!
A minimálbér 92 ezer forintra történő emelését részben a társadalombiztosítási járulékon keresztül kompenzálnák a cégeknek. A törvényjavaslatot "időben el fogják készíteni" a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint.
Vágólapra másolva!

Az InfoRádió pénteki értesülése szerint a kormány által tervezett minimálbér-emelés négy-öt százalékát a vállalkozások fizetnék, a többit az állam kompenzálná. A rádió online verziója idézte Dávid Ferencet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetségének főtitkárát, aki szerint közel vannak a megállapodáshoz az érintett felek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délutáni közleményében megerősítette, hogy a "kompenzáció részletei már kidolgozásra kerültek, ezeket mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekképviseleti szerveivel egyezteti a Kormány".

Dávid Ferenc a rádió szerint azt mondta, a konstrukció körülbelül úgy nézhet ki, hogy 100 milliárd forintos nagyságrendű kompenzációs összeget különít el erre a célra a kormány. A cégek a béremelés fedezetéhez szükséges kompenzáció összegét visszatarthatják a befizetendő társadalombiztosítási járulékból, ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak nem kellene pályázniuk a pénzre, hanem náluk marad a kérdéses összeg.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a közszolgálati rádió reggeli műsorában azt mondta, nagyon közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal arról, hogyan kell "a jelentősen megemelt minimálbér miatti terheket részlegesen, illetve bizonyos területeken teljes egészében ellensúlyoznia a kormányzatnak". A minimálbér-emelés forrása az, "amit a magyar emberek előállítanak" - fűzte hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember közepén közölte, hogy a kormány minden lehetséges intézkedést meghoz ahhoz, hogy az adórendszer átalakításának hátrányos hatásait semlegesítse. A szaktárca akkori közleményében azt mondta, a kormány jelentősen emeli a minimálbért jövőre, a cégeket ezért cserébe kompenzálná, csakúgy, mint azokat a munkavállalókat, akik az emelés ellenére is rosszabbul járnának. A nemzetgazdasági tárca a minimálbér 92 ezer, a garantált bérminimum 108 ezer forintra történő emelésére tett javaslatot. Orbán Viktor miniszterelnök a munkaadói és munkavállalói szervezetekkel való szeptemberi egyeztetés után azt mondta: a minimálbér-emelésnek elviselhető keretek között kell maradnia, olyan minimálbér-emelést, amely gyárbezárásokkal, vállalkozások megszűnésével jár, nem szabad vállalni. Az eddig megismert tervek szerint a minimálbér-emelés kompenzációját a 202 ezer forintos bruttó fizetés felett keresőkkel fizetteti meg a kormány, nekik ugyanis "átmeneti hozzájárulást" kell fizetniük.