MNB: Nem érhette meglepetésként a jegybank vesztesége Orbánt

Vágólapra másolva!
A jegybank rendszeresen tájékoztatja a kormányt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eredményének alakulásáról, a legutóbbi előrejelzést 2011. augusztus 16-án küldte meg a Nemzetgazdasági Minisztérium részére - közölte az MNB sajtóosztálya. A jegybank ezzel Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésére reagált, aki azt mondta, hogy vizsgáltatja, miért jelezte csak most a jegybank, hogy százmilliárd forintos vesztesége van.
Vágólapra másolva!

"Adatszolgáltatás a Nemzetgazdasági Minisztérium részére az MNB 2011-től 2015-ig várható eredményéről" címmel küldött jelentést a jegybank a várható veszteségéről augusztusban - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya pénteken.

Az MNB így reagált arra, hogy péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: "a Magyar Nemzeti Bank előállt azzal az igénnyel - amit most vizsgáltatok, hogy egyáltalán megértsem, miről is van szó -, hogy neki több mint 100 milliárd forint vesztesége van, amit az emberekkel akar pótoltatni".

A jegybanki közlemény szerint a jegybank 2011-es várható eredményéről - amely hatással lehet a 2012-es költségvetésre - 2010 elejétől negyedévente közölt nyilvános előrejelzést a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB ezzel párhuzamosan évente elkészíti ötéves előrejelzését is, ebben már 2010 augusztusában szerepelt a 2011-es várható eredmény.

Az MNB közleménye szerint a jegybank a NGM-nek 2011. május 5-én küldte el a rendszeres negyedéves jegybanki eredmény elemzését, amely tartalmazta az MNB várható 2011-es eredményét is. Az MNB közleménye szerint "hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy az MNB eredményét meghatározó folyamatok változása miatt a jegybank szakértői rendszeresen frissítik előrejelzésüket. A negatív eredmény a legfrissebb számítások alapján várhatóan kevesebb lesz a legutóbbi prognózisnál. A jegybank eredményét az MNB-mérleg összetétele mellett elsősorban az euró-forint árfolyam, illetve az euró- és forintkamatok közötti különbség határozza meg."

Az MNB közleményében utalt arra, hogy az MNB-elszámolásokkal kapcsolatos kiadásról a jegybank ez év júliusában publikált, "Elemzés az államháztartásról" című kiadványa is említést tesz. A kiadvány 24. oldalán a következő rövid bekezdés olvasható: "az MNB várható 2011. évi vesztesége miatt a központi költségvetésnek 94 milliárd veszteségtérítési kötelezettsége keletkezik 2012-ben".

Az MNB honlapján közzétett, az eredményességre vonatkozó adatsorból kiderül: az MNB idei teljes veszteségét 126 milliárd forintra várják a jegybanki szakértők, 33 milliárd forint a jegybank eredménytartaléka, így a központi költségvetésnek 93 milliárd forint térítési kötelezettsége lesz 2012-ben.