Csak a külföldi megrendelések húzzák a gyenge magyar ipart

Vágólapra másolva!
A magyar ipar belföldi eladásai tavaly október óta egyetlen hónapban sem emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatoknak megfelelően a magyar ipar teljesítménye augusztusban is gyenge volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett részletes jelentése szerint augusztusban az éves növekedés 4,4 százalékos volt, júliushoz képest pedig 1,3 százalékkal esett vissza a termelés. Az év első nyolc hónapjában az ágazat bővülése 6,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH elemzése szerint augusztusban fontos tényező volt a járműgyártás exportbővülése, illetve az élelmiszeriparban elért növekedés, amely elsősorban a jó mezőgazdasági termelésnek köszönhető. Folytatódott azonban a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése.

Az adatokból kiderül, hogy továbbra is az export hajtja előre a magyar ipart, az ágazat belföldi eladásai 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem növekedtek. Az ipari export az év első nyolc hónapjában 9,8, augusztusban 8,6 százalékkal emelkedett éves szinten. Éves összevetésben az új exportmegrendelések 14,2 százalékkal emelkedtek, ami azért kedvező hír az ágazat számára, mert júliusban csak 8 százalékos növekedést jegyzett fel a KSH. A belföldi megrendelések augusztusban 1 százalékkal csökkentek. A teljes rendelésállomány pedig 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, szemben a júliusi 9,9 százalékos bővüléssel.