Irreálisan alacsonyak az autók kötelező díjai - állítja egy biztosító

Vágólapra másolva!
A Genertel szerint Kelet-Közép-Európában Magyarországon a legalacsonyabbak a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjak. A biztosító szerint az idei kampányban nem várható tövábbi árcsökkenés, sőt, a tervezett baleseti adó díjemelést is hozhat.
Vágólapra másolva!

Az éves kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíj Magyarországon 24 ezer forint, Lengyelországban 30 ezer, Romániában 31 ezer, Bulgáriában 34 ezer, Szlovákiában 40 ezer, Horvátországban 57 ezer, Szlovéniában 61 ezer forint - derül ki a Genertel csütörtöki közeleményéből.

A biztosító szerint a magyarországi kötelező biztosítási piac több szempontból is jelentősen eltér a környező országokétól. Egyik ilyen, hogy a magyarországi kötések több mint fele az interneten születik. A környező országok ettől lényegesen eltérő képet mutatnak: a lengyel, román, bolgár, szlovák, szlovén és horvát piacon a biztosítók az év bármelyik napján változtathatják tarifáikat és szinte kivétel nélkül mindenhol elenyésző az online alkuszi kötések aránya. A legolcsóbbnak számító lengyel átlagdíj is messze meghaladja a magyarországi szintet, különösen a személyautók körében jelentős az eltérés.

"A díjak összehasonlítása is világosan mutatja, hogy a hazai díjak már most irreálisan alacsonyak, így nem számítunk további jelentős csökkenésre az idei kampány során. Ha mindehhez hozzájön még a tervezett baleseti adó bevezetése is - amelyet a biztosítók kénytelenek lesznek beépíteni a jövő évi biztosítási díjukba - akkor ez összességében az adó mértékének megfelelő díjemelést is jelenthet" - véli Csikós Dániel, a Genertel direktbiztosító vezérigazgatója.

A felmérésben vizsgált hat ország kötelező biztosítási piaca mindenhol teljesen liberalizált. Nem csupán az évközi évfordulókat, hanem a díjhirdetések időpontjait sem kötik egy adott dátumhoz. Bulgáriában egy éven belül átlagosan két-háromszor változtatják díjaikat a biztosítók, Romániában pedig leginkább július és december hónapokra időzítik a tarifaváltásokat.