Belvízvédelemre költhető pénzekre lehet pályázni még a héten

Vágólapra másolva!
Péntekig lehet pályázni a Vidékfejlesztési Minisztériumnál arra a kétmilliárd forintra, amit belvízvédelemre és öntözési munkálatokra költhetnek el az önkormányzatok, valamint a vízgazdálkodással foglalkozó társaságok.
Vágólapra másolva!

Még a héten, azaz október 14-ig lehet támogatási kérelmet benyújtani arra a 2 milliárd forintra, melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban írt ki a belvízvédelemi, a vízkár-elhárítási és az öntözési munkákkal kapcsolatos feladatok elvégzésére, valamint melioráció fejlesztésére - emlékeztet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara.

A szaktárca idevonatkozó rendelete alapján szeptember 15. és október 14. között lehet az idén támogatást igényelni a szóban forgó fejlesztésekre. A támogatási kérelmet a lakhely vagy a székhely szerinti regionális illetékességű Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kirendeltségéhez kell benyújtani postai úton.

A támogatási kérelmet önkormányzatok, vízgazdálkodási társulatok, mezőgazdasági termelők, Zöldség-Gyümölcs Termelői Csoportok, Termelői Csoportok, nonprofit gazdasági társaságok nyújthatnak be. A tárca kiemelt figyelmet fordít a kis - legfeljebb 20 hektáros - területen gazdálkodók segítésére - jegyzi meg a Magyar Agrárkamara tájékoztatója.

Magyarország egyes térségeire kettős veszélyeztetettség jellemző, belvíz és aszály is sújthatja ugyanazt a területet. A szárazság elleni védekezést szolgálja a környezetkímélő, víz- és energiatakarékos öntözőrendszerek kialakításának támogatása. Az öntözéses gazdálkodás a többlettermelés révén lehetővé teszi, hogy kis termőterületű gazdaságok is életképessé váljanak.