Leminősítette a CIB Bank tulajdonosát a Fitch

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings rontott összesen kilenc spanyol és olasz bank, köztük a magyarországi CIB Bank anyavállalatának hitelminősítői besorolásán, és leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette a magyar piacon ugyancsak szereplő UniCredit bankot.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings azt követően, hogy az előző hét végén leminősítette Spanyolországot és Olaszországot, kedd éjjel rontott azok kilenc bankjának besorolásán is.

A spanyol bankházak közül leminősítette a Santander, a Banesto, a BBVA, a Popular és a Sabadell bankokat. Az olasz pénzintézetek közül az Intesa Sanpaolo - a CIB Bank anyavállalata -, az Unione di Banche Italiane és a Banca Monte dei Paschi di Siena kapott rosszabb osztályzatot. A Fitch továbbá leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az UniCredit bankot.

Kedden a Standard & Poor's (S&P) is lépett. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a teljes spanyol bankrendszert gyengébb országkockázati csoportba sorolta át, arra hivatkozva, hogy erősödnek a dél-európai ország gazdaságát terhelő kockázatok. A spanyol bankszektor országkockázati megítélése így az eddigi 3-as kockázati csoportból a 4-esbe kerül át. Spanyolország ezzel mások mellett Csehországgal, Szlovákiával, Izraellel és Mexikóval került egy csoportba. A magyar bankrendszer osztályzata 7-es az S&P banki országkockázati besorolási módszertanában.