Olcsó és gyors, de a fantomcégek miatt mégis megszűnik az egyszerűsített cégalapítás

Papírmunka, papirok, irodai munka, prezentáció, kimutatások, alkalmazottak, finanszírozás, adminisztráciuó
Vágólapra másolva!
Körbetartozások, be nem fizetett adó, megugró számú fantomcég - ezzel járt a kormány szerint az egyszerűsített cégeljárás, ezért a múlt héten nyilvánosságra hozott tervezet megszüntetné az egyórás cégalapítást lehetővé tevő rendszert.
Vágólapra másolva!

Az egyszerűsített cégeljárással a cégalapítás valóban gyors, olcsó és egyszerű volt, a rendszer azonban hihetetlen munkaterhet okozott a cégbíróságnak, adóhatóságnak, ami jelentős költségvetési hatással járt. Ehhez hozzájárult, hogy a rendszerrel sokan visszaéltek, az adóhatóság nem tudta behajtani a közterheket a megugró számú fantomcégtől - magyarázta az [origo] megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), hogy miért célja a kormánynak az egyszerűsített eljárás megszüntetése.

A KIM múlt héten nyilvánosságra hozott tervezete nagyrészt a csőd- és felszámolási eljárások meggyorsításával foglalkozik, de szerepel benne az egyszerűsített cégeljárás megszüntetése is. Jelenleg egy óra alatt lehetséges céget alapítani meghatározott sablonok alapján, ez azonban visszaélésekre adott lehetőséget a minisztérium szerint.

A tárca az [origo]-nak küldött közleményében azt írta, hogy az egyszerűsített eljárás miatt a cégek egy része "fantomizálódott, vagy alvó, de főként vagyontalan vállalkozássá vált, vagy pedig hatalmas tartozásokat felhalmozva teljesen áttekinthetetlen módon cserélt gazdát". Mindez a jelenség hatalmas körbetartozási láncolatot generált a gazdaságban, számos más vállalkozást is csődhelyzetbe sodorva, ami áttételesen a költségvetést is megrövidítette - állítja a minisztérium. A KIM azt írta, hogy a cégalapítást nagyobb kontroll alá akarják helyezni, a bírósági ellenőrzést már a cégalapításkor hatékonyabbá tenni.

Az egyszerűsített cégeljárás a cégalapítások számának megugrásával járt, többletmunkát okozva az államnak - állította a tárca, amely szerint a cégbírósági ügyintézők rendkívül leterheltek lettek. Az [origo] által megkeresett, cégsegítéssel foglalkozó szervezet azonban azt mondta, hogy nagyon ritkán tapasztaltak elakadást, vagyis az iratmintát alkalmazó cégalapítások nem terhelték le a cégbíróságot. A KIM is elismerte, hogy nem amiatt szüntetik meg az egyszerűsített eljárást, mert leterheltek lettek volna a cégbíróságok, hanem a fantomcégek számának emelkedése miatt.

A tervezet szerint megszűnik az egyszerűsített cégeljárás, az "egyórás" cégbejegyzés (a 15 napos határidő marad helyette), az iratminta alapján történő cégalapítás azonban megmarad. Ennek illetékei alacsonyabbak maradnak, mint a normál cégeljárás során alkalmazottak, az eddigi 15 ezer forintos egyszerűsített cégeljárás helyett azonban 20, 35 és 70 ezer forintos eljárási illetékkel kell számolniuk az egyszerűbb (iratmintás) utat kereső vállalkozóknak.

A tervezet jelenleg közigazgatási egyeztetésen van, a kormány parlamenti menetrendje szerint ősszel kerülhet az országgyűlés elé.