Radikális eurómentő megoldásokat sürgetnek nyílt levélben Soros és támogatói

Vágólapra másolva!
Mintegy száz politikust, tudóst és befektetőt mozgósított Soros György a pénzügyi válság megoldása érdekében, és nyílt levélben szólította fel az euróövezet országainak a vezetőit a radikális megoldásokra.
Vágólapra másolva!

Soros György már jó egy hónappal ezelőtt arra figyelmeztett, hogy nehezebb helyzetben van a gazdaság, mint a 2008-as válság idején. Most a politikai, a gazdasági és a tudományos élet több elismert képviselője is támogatta az álláspontját. A magyar származású milliárdos befektető kezdeményezésére mintegy száz, különböző országokból származó politikus, tudós és befektető nyílt levélben követelt sürgős intézkedéseket a pénzügyi válság megoldására. Az euróövezet országainak kormányfőihez címzett levelet a Handelsblatt című német üzleti napilap hozta nyilvánosságra szerdai számában.

Az aláírók - Soros György mellett például a volt német külügyminiszter, Joschka Fischer, valamint a brit történész és publicista, Timothy Garton Ash - úgy értékelték, hogy az eddig hozott intézkedések nem kielégítőek, túl későiek, és világméretekben a pénzpiacok torzulásaihoz vezetnek. A Handelsblatt szerint a levelet aláírta még Massimo D' Alema volt olasz és Guy Verhofstadt korábbi belga kormányfő, Javier Solana, az Európai Unió volt biztonságpolitikai főképviselője, a korábbi francia külügyminiszter, Bernard Kouchner, valamint Pedro Solbes is, aki az unió pénzügyi biztosa volt. A német üzleti napilap hangsúlyozza, hogy olyan személyekről van szó, akik jelentős szerepet töltöttek, illetve töltenek be országuk politikai, gazdasági életében.

A Soros által kezdeményezett levél aláírói arra figyelmeztettek, hogy az euróválságot azonnal meg kell oldani. Úgy vélik, az európai közös valuta messze van attól, hogy tökéletes legyen. Válaszként azonban a konstrukciós hibákat kell megszüntetni, és nem szabad engedni, hogy a válság aláássa a globális pénzügyi rendszert.

Az aláírók arra szólították fel az euróövezeti térség kormányait, hogy álljanak ki egy jogilag kötelező megállapodás szükségessége mellett. Érvelésük szerint egy ilyen megállapodásnak magában kell foglalnia egy közös pénzintézet létrehozását. A szóban forgó intézetnek olyan eszközökkel kell rendelkeznie, amelyek biztosítják, hogy a tagországok betartsák a költségvetési fegyelmet. A megállapodásnak tartalmaznia kell továbbá a pénzügyi rendszer közös felügyeletének és szabályozásának erősítését, illetve a befektetések biztonságát. Az aláírók szerint egy olyan stratégiára is szükség van, amely elősegíti mind a gazdasági konvergenciát, mind pedig a gazdasági növekedést. Az adósságválság ugyanis növekedés nélkül nem oldható meg - hangsúlyozták.

A nyílt levél aláírói úgy vélték, hogy az említett megállapodás tető alá hozásáig erősíteni kell az európai pénzügyi stabilitási eszköz, az EFSF és az Európai Központi Bank közötti együttműködést. Szerintük ezek az intézmények ily módon képesek lesznek arra, hogy az átmeneti időszakban biztosítsák a bankrendszer stabilitását. A levél az euróövezeti országok parlamentjeit felszólította annak elismerésére, hogy az euró európai megoldást követel, és figyelmeztet arra, hogy a törekvés a nemzeti megoldásokra elkerülhetetlenül összeomláshoz vezet.