Megbukott a szenátusban Obama munkahelyteremtő csomagja

Vágólapra másolva!
A republikánus többség leszavazta Barack Obama elnök 447 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomagját az amerikai szenátusban. Obama szerint ezzel a szavazással a "harc még nem ért véget".
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátusban eredeti formájában kedden elbukott Barack Obama elnök 447 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomagja, miután 46 republikánus és két demokrata szenátor ellene szavazatott - számol be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. A 100 tagú amerikai felsőházban 60 szavazat kellett volna ahhoz, hogy a törvénytervezetet elfogadják.

A csomag keretében csökkentették volna a béreket terhelő járulékokat, emellett 175 milliárd dollárt fordítottak volna infrastrukturális beruházásokra, iskolák felújítására, valamit támogatták volna az önkormányzatokat, hogy ne bocsássanak el például pedagógusokat, tűzoltókat és rendőröket.

Obama a szavazás után bejelentette, hogy a döntés nem jelenti azt, hogy a harc véget ért. Korábban arról beszélt, hogy a csomagot részekre bontva fogja megszavaztatni. Obama a csomaggal egyéként népszerűsítő körútra indult az országban, Pittsburghban például arról beszélt, hogy a helyi szenátornak nehéz lesz megmagyaráznia, hogy miért nem támogat egy olyan kezdeményezést, amely segítene az amerikai családokon és vállalkozásokon. Az elnök közgazdászokat idézett, akik szerint a csomag 1,9 millió munkahelyet teremtene.

A republikánusok határozottan elutasítják a programnak azt a részét, amely a gazdagok magadóztatását célozza, valamint a költségvetésből finanszírozná az utak, a hidak és az iskolák felújítását. Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta jelenleg 9,1 százalékos, ami kételyeket támaszt az elnök újraválasztási esélyeivel kapcsolatban.