Magyar Nemzet: A kamattámogatott hitelről beszél szerdán Orbán

Vágólapra másolva!
Szerda délelőtt jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az új otthonteremtési programot - értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint visszahozzák a szocpolt, és ismét lesz állami kamattámogatású lakáshitel.
Vágólapra másolva!

A kormány gyakorlatilag jóváhagyta az új otthonteremtési stratégiát, a szerdai kormányülésen formálisan is véglegesítik a javaslatot - írja a Magyar Nemzet az ülés munkarendjét jól ismerő, pontosan meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A részleteket Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán közli a lap szerint. A bejelentés középpontjában az állami kamattámogatású lakáshitelezés és a szociálpolitikai támogatás újbóli bevezetése szerepel - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A korábbi szocpolhoz hasonló rendszerben a gyerekes családok újból kaphatnak majd vissza nem térítendő támogatást új vagy használt lakás vásárlásához, a kamattámogatású hiteleket pedig a bajba jutott devizahitelesek és a gyereket nevelők is igénybe vehetnék a lap szerint.

Matolcsy György korábban annyit közölt, hogy a szocpol felélesztésére a jövő évi költségvetésben 6,5 milliárd forintot különítettek el. A kedvezményes kamattámogatású hitelekkel pedig azok élhetnének, akik 90 napon túli tartozást halmoztak fel, és vállalják, hogy kisebb területű, alacsonyabb értékű lakást vásárolnak a jelenlegi helyett. A kamattámogatás öt évre szólna, és mértéke folyamatosan csökkenne.