PSZÁF: Többször is lehet végtörlesztést igényelni

Vágólapra másolva!
Sértheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt az Erste Bank végtörlesztést kérelmező űrlapja, mert csak egyszer ad lehetőséget  a végtörlesztés igénylésére, ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megtiltotta a használatát. A szervezet szerint a nyilatkozatminta hátrányosan befolyásolhatja a fogyasztók ügyleti döntését. Az Erste közölte, hogy azonnali hatállyal módosítja a kifogásolt tartalmat.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megtiltotta az Erste Banknak a hitelintézet által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelemhez rendszeresített nyilatkozat használatát. Az űrlap ugyanis felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését.

Az Erste Bank űrlapjának alján az áll, hogy "Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-áig egyszer van lehetőség!" A bank ezt korábban az [origo] kérdésére azzal indokolta, hogy: "A végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentést a hitelfelvevő 2011. december 30-áig nyújthatja be, és köteles az igénybejelentéstől számított 60 napon belül a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettségének eleget tenni. Amennyiben ez a két feltétel nem teljesül, úgy az ügyfél a fix árfolyamon történő végtörlesztésre nem jogosult."

A PSZÁF október 4-én hajtott végre próbavásárlást az Erste Banknál, hogy felmérje, a bank betartja-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt a fix árfolyamú végtörlesztési lehetőség esetében.

Az Erste Bank közleményben jelentette be, hogy javítja a nyomtatványt és minden fiókjában kötelezővé teszi az új verzió használatát.

A hitelintézeti törvény szerint a fogyasztóknak 2011. december 30-ig van lehetőségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére. A törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket - áll a PSZÁF közleményében. A szervezet szerint a nyilatkozatminta hátrányosan befolyásolhatja a fogyasztók ügyleti döntését, alkalmazásával fennáll a veszélye annak, hogy a fogyasztókat eltérítheti a hitelintézeti törvényben foglalt, a fogyasztókat védő, a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó joguk gyakorlásától. A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok pedig veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit - indokolja a döntést közleményében a PSZÁF.

Az Erste közleményben reagált a PSZÁF tiltására. A bank közölte, hogy tudomásul veszi a határozatot, és tájékoztatott arról, hogy teljesíti a végzésben foglaltakat, és a felügyeleti rendelkezés szerint javítja a kifogásolt nyomtatvány tartalmát, a javított szöveg alkalmazását pedig szerdától teljes hálózatában kötelezővé teszi.