Orbán: 2014-re kell felhozni a magyar gazdaságot

Parragh László; Orbán Viktor; Matolcsy György, Alakuló ülését tartja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) a Parlament Vadásztermében
Vágólapra másolva!
Az Országos Érdekegyeztető Tanács helyén létrejött Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülésén Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy 2014-re Magyarországon a legversenyképesebb gazdasági környezetet kell létrehozni. A tanács feladata a konzultáció lenne, Orbán szerint ugyanis a "zárt ajtók mögött készülő tanulmányokkal" nem lehet eredményt elérni.
Vágólapra másolva!

"Aggasztó jeleket látunk magunk körül, vihar rázza meg a gazdasági rendszert és elképzelhető, hogy megismétlődik a 2008-ban kitört válság. Nyilvánvaló, hogy Kína lassul, az Egyesült Államok kínlódik, az eurózóna a stagnálás felé halad. Ebben a környezetben kell biztonságos helyre kormányozni Magyarország hajóját" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Parlament Vadász termében a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) alakuló ülésén.

Orbán a tanácsot konzultációs testületként fogja fel: a munka világában nem a zárt ajtók mögött készülő tanulmányokkal, hanem konzultációval lehet eredményt elérni - mondta. Szerint "azért kell dolgoznunk, hogy ha a lehető legjobb állapotban legyen a magyar gazdaság, amikor beköszönt a kedvező időjárás. A most létrehozott tanács és a kormány azon fog dolgozni, hogy 2014-re Magyarországon legyen Európa legversenyképesebb gazdasági környezete".

A kormányfő azt is elmondta, hogy a tanácsnak a mindennapi életből kell kiindulnia, "tele van a padlás értéktelen papírokkal, amelyekből nem látszik a megoldás". A kedden először összeült tanács látja el a munkaadók és munkavállalók érdekegyeztetési feladatait, ám sem a cégek, sem a dolgozók nem kaptak érdemi beleszólást a folyamatba.

Ki kell törni a devizacsapdából

Orbán Viktor szerint a tanács feladata lesz keresni a választ arra, hogyan csökkenthető a családok és az állam adóssága. "A devizában történt eladósodottság miatt ugyanis mozdulatlanságra van kényszerítve Magyarország, ha hozzányúlunk ehhez például a végtörlesztés lehetőségével, akkor idegessé válnak a pénzpiacok" - mondta. "Ez egy ördögi kör, nincs kijárat, ezért ki kell törni belőle" - fogalmazott a miniszterelnök.

Szerinte a mostani válság meg sem közelíti azt a sokkot, amikor a kilencvenes évek elején megszűnt másfélmillió munkahely, vagy amikor 1998-ban az orosz válság miatt Magyarország elvesztette piacainak jelentős részét, ugyanakkor óvatosságra intett. "Okosan kell harcolni, a vihart ugyanis nem tudtuk megállítani" - mondta.

Határozottan vissza kell utasítanom minden megszorításokra épülő politikát - jelentette ki a miniszterelnök, majd definiálta a megszorítás fogalmát. Véleménye szerint a megszorítások lényege, hogy "pénzt vesznek ki a gazdaságból, anélkül, hogy közben a gazdaság szerkezetét úgy alakítanák át, hogy a jövőben ne legyen szükség újabb és újabb megszorításokra". Hozzátette: az elmúlt évek magyar gazdaságpolitikájának tragikomédiája, hogy állandó megszorításokról beszéltek, majd újabb megszorítások következtek.

Az OÉT utódja

A parlament július elején fogadta el az érdekegyeztetési rendszer átalakításáról és az NGTT létrehozásáról szóló törvényt. új testület az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, a Gazdasági és Szociális Tanácsot, valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot váltja fel, és évente legalább négyszer ülésezik majd. Az új testület döntéseket nem hoz, konzultációs, javaslattevő és tanácsadó feladata lesz. A lépésre a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azért van szükség, mert az Országos Érdekegyeztető Tanács nem működött hatékonyan.