Nem teljesül a 2011-es görög hiánycél az EU és a Valutaalap szerint

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői szerint nem teljesül a 2011-es görög hiánycél, de a 2012-es hiánycél betartására van esély.
Vágólapra másolva!

Befejezték a Görögországnak nyújtott mentőcsomag keretében tartott országvizsgálatot az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői - tájékoztattak szerdán a nemzetközi szervezetek. A szakemberek szerint Görögország nem teljesíti idei évre vonatkozó hiánycélját, míg a meglévő intézkedések - határozott végrehajtásuk mellett - elegendőek lehetnek a 2012. évi cél betartásához.

A szervezetek képviselői elmondták: a görög mentőcsomag újabb részletét november elején folyósíthatják, azt követően, hogy az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup, illetve az IMF jóváhagyta jelentésüket. A nemzetközi szervezetek szakemberei szerint további intézkedések válhatnak szükségessé a mentőprogramban vállalt 2013-2014. évi célok teljesítéséhez. Ezekkel 2012 közepén kellene előállnia Athénnak középtávú költségvetési stratégiájának felülvizsgálatakor.

Elmaradhat a privatizációs bevétel a várttól

A vizsgálatot lefolytató közgazdászok szerint a 2011. évi privatizációs bevétel "jóval elmaradhat" a tervezettől. Ezt egyrészt a privatizációs folyamat előkészítésének késlekedése, illetve a valamelyest kedvezőtlenebb piaci körülmények is magyarázzák. A szervezetek képviselői üdvözlik ugyanakkor az állami privatizációs alap létrehozását. Kiemelik: a kormány továbbra is elkötelezett a 35 milliárd eurós, az elkövetkező három évre vonatkozó privatizációs bevételszint elérése mellett, és a siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy a privatizációs alap működésére ne hasson politikai nyomás.

A szervezetek képviselői a közleményben kiemelik: a gazdasági visszaesés mértéke nagyobb lehet, mint amire júniusban számítani lehetett, így csak 2013-tól várható gazdasági növekedés. Mint írják, egyelőre nincs jele a befektetői hangulat javulásának, többek között amiatt, hogy az ország által vállalt reformok még nem érték el az ehhez szükséges "kritikus tömeget".

A szakemberek szerint Görögország fontos lépéseket tett, különösen a költségvetési konszolidáció területén. A hiány további, a társadalom számára elfogadható módon való lefaragásához, illetve a kilábalás folytatásához azonban nélkülözhetetlen, hogy a hatóságok nagyobb súlyt helyezzenek a strukturális reformokra a közszférában és a szélesebb értelemben vett gazdaságban egyaránt.

A nemzetközi pénzügyi közösség - az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank - azt várja Athéntől, hogy következetesen és szigorúan vigye végig a tavaly májusban jóváhagyott 110 milliárd eurós mentőcsomag feltételéül szabott takarékossági és reformintézkedéseket.