A végtörlesztés és az euróválság miatt óriási veszteséggel számol az Erste

Vágólapra másolva!
Az Erste Bank Group 700-800 millió eurós veszteségre számít 2011-ben, többek között az euróövezeti adósságválsághoz, illetve a magyarországi devizatörlesztésekhez kapcsolódó leírások miatt - közölte a bank hétfőn. A bank jelezte: a jövőben helyi finanszírozási forrásokból biztosított forinthitelekre összpontosít Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az Erste közölte, hogy a végtörlesztésről szóló törvényt megtámadja, ennek ellenére a veszteségek ellensúlyozására adózás előtt 200 millió euró értékű tartalékot képez, 25 százalékos árfolyamveszteséget feltételezve és azt, hogy a devizahitelesek 20 százaléka él a végtörlesztés lehetőségével. A bank továbbá a "jogbiztonság csorbulása és a magyar gazdaság kilátásainak visszaesése okán" a nem teljesítő hitelek fedezeti rátáját 62 százalékra emeli, amely további adózás előtt 250 millió euró kockázati céltartalék megképzését teszi szükségessé. Így az anyabank az Erste Bank Hungary-t mintegy 600 millió euróval fogja feltőkésíteni - közölte hétfőn az Erste.

A bank bejelentése után a bécsi tőzsdén közel 17 százalékos zuhanásban voltak az Erste Group részvényei. Az Erste a kockázatok között említi "a példa nélküli kormányzati intervenciót a magyar bankpiacon", a nem teljesítő hitelek arányának növekedését, illetve az eszközminőség romlását.

A pénzintézet azt is bejelentette, hogy a jövőben helyi finanszírozási forrásokból biztosított forinthitelekre összpontosít majd. Az Ecoline.hu úgy tudja, hogy a bank rövidesen kedvezményes kamatozású, forintalapú hitelkiváltó hitelt vezet be azon ügyfelei számára, akik részt kívánnak venni a végtörlesztési programban.

Az Erste leírja az adózás előtt 312 millió eurót kitevő, teljes Magyarországgal kapcsolatos goodwillt, illetve 450 millió eurót különít el a további magyarországi kockázatok fedezetéül (goodwill: jó hírnév, amely a számviteli törvény értelmében számszerűsíthető fogalom. A vállalat eszközei nettó értékének és a piaci értéknek a különbsége - a szerk.).

Az euróövezet kilátásait illetően is borúlátó az Erste

Az euróövezeti adósságválsággal összefüggő veszteségekkel kapcsolatosan a bankház vezérigazgatója, Andreas Treichl úgy fogalmaz: "Jelentősen csökkentek az elmúlt hetekben a reményeink, hogy Európa problémái megoldásra találnak. Feltételezésünk szerint ez a halogatás hatással lesz a kelet-közép-európai régió reálgazdaságára is. Annak érdekében, hogy felkészítsük az Erste-csoportot az elhúzódó válságra, radikális döntéseket hoztunk a mérlegünkkel kapcsolatban."

Az Erste ezért Görögországgal, Portugáliával, Spanyolországgal, Írországgal és Olaszországgal szemben a 2010. év végén fennálló 1,9 milliárd eurós szuverén kitettségét 0,6 milliárd euróra csökkentette. Ugyanakkor a Görögországgal és Portugáliával szemben fennálló szuverén kitettség mintegy 10 millió euróra csökkent - tájékoztatott hétfőn a bankház.

Az Erste részleges leírást hajt végre a Romániához kapcsolható goodwill terén is, adózás előtt 700 millió euró (adózás után 627 millió euró) értékben a vártnál lassabb gazdasági növekedésre való felkészülés jegyében.