Közel 1300 milliárd forintos pluszt termelt a magyar export

euró, export, konténer, kikötő
Vágólapra másolva!
Élénkülést mutatott a külkereskedelem augusztusban, így a nyolchavi adatok szerint az export 14, az import 12 százalékkal növekedett szemben a héthavi 12, illevte 10 százalékos bővüléssel.
Vágólapra másolva!

Augusztusban a magyar export értéke 1747 milliárd forintot tett ki, az importé pedig 1613 milliárdos volt, ami 13-13 százalékos növekedést jelent éves összevetésben - közölte hétfőn reggel a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi előzetes adatokat.

Az év első nyolc hónapjában 14 150 milliárd forintos export mellett az import 12 883 forintra rúgott, ez pedig 14, illetve 12 százalékos növekedést jelent forintban számolva, euróban mérve pedig 14 és 16 százallékos volt a bővülés.

Az augusztusi adatok a külkereskedelem élénküléséről tanúskodnak, mert a múlt hétfőn közétett héthavi részletes külkereskedelmi adatok szerint Magyarország az év első hét hónapjábnan 12 403 milliárd forint értékű exportot bonyolított le a különböző külföldi országokkal, az import 11 270 milliárd forintra rúgott, ez pedig 12, illetve 10 százalékos növekedést jelentett éves összevetésben. A külkereskedelmi mérlegben elhalmozódott 134 milliárd forintos - 492 millió eurós - augusztusi többletnek köszönhetően a nyolchavi adatok szerint - a tavalyinál 328 milliárddal nagyobb - 1267 milliárd forint volt a plusz, vagyis január és augusztus között ennyivel volt nagyobb az export értéke, mint az importé.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a friss adatokat kommentálva közölte, az export és az import egyaránt 13 százalékos bővülése igen jelentős gyorsulás jelent júliushoz képest, ráadásul szerinte figyelemre méltó, hogy mind a kivitel mind a behozatal értéke magasabb volt az előző havinál, annak ellenére, hogy szezonális okok miatt augusztusban általában visszaesik a külkereskedelmi forgalom. "Az adatok azt tükrözik, hogy a hazai gazdaságot a nettó export továbbra is húzza. A külkereskedelmi mérleg többlete idén 6,9 milliárd euróra nőhet a tavalyi 5,5 milliárd után, jövőre pedig meghaladhatja a 7,3 milliárd eurót"- tette hozzá a szakértő.