Döntött a kormány: a kávéra is kivetik a chipsadót

Kávé fogyasztás, kávés csészék, chipsadó
Vágólapra másolva!
Megerősítette vasárnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kávéra, az ízesített sörökre és az alkoholos üdítőkre is kivetnék a chipsadót. A kormány emellett átlagosan 25 százalékkal növelné azoknak a termékeknek a közterhét, amelyekre már az idén kivetették a chipsadót.
Vágólapra másolva!

Kiterjesztené a népegészségügyi termékadót a Vidékfejlesztési Minisztérium - mondta a Hír Tv-nek Fazekas Sándor miniszter. A vidékfejlesztési miniszter megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kávéra, az ízesített sörökre és az alkoholos üdítőkre is kivetnék a chipsadót.

A készülő tervezet szerint emellett átlagosan 25 százalékkal növelnék azoknak a termékeknek a közterhét, amelyekre már az idén kivetették a népegészségügyi termékadót. Vagyis a magas koffeintartalmú energiaitalok, az ételízesítők, illetve a magas só- és cukortartalmú termékek drágulhatnak tovább.

A tervek szerint januártól az ízesített sörök és az alkoholos frissítők után literenként 35, illetve 100 forint, a kávénál pedig kilónként 250 forint lenne a termékadó. A kormány korábban 20 milliárd forint adóbevételt várt az intézkedéstől, de a jövő évi költségvetés tervezetében már 30 milliárddal számolnak.

Október elején a Hvg.hu számolt be arról, hogy az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a chipsadót, emellett átlagosan 50 forinttal emelnék meg az eddigi termékkörökre kivetett adó mértékét.