FT: Magyarország hátrafelé teker a demokrácia útján

WikiLeaks, Orbán Viktor az országgyűlési választások eredményváróján
Vágólapra másolva!
Magyarország külsőleg előre lépett gazdasági téren, a felszín alatt azonban a demokratikus értékeket bontja le - állította egy politikai elemző a Financial Times véleményoldalán. Értékelése szerint Magyarország kockázatot jelent az Európai Unió számára, mert megkérdőjelezi az európai alapértékeket.
Vágólapra másolva!

Miközben Orbán Viktor szerint Magyarország letért a görög gazdaság útjáról, a miniszterelnök egy másik görög útról is levitte az országot. Ez az út - amely az Európai Unió alapját jelenti - a demokráciáé - olvasható a Financial Times véleményrovatában.

Ian Bremmer, az Eurasia Group politikai kockázatelemző intézet elnöke szerint Magyarország külsőleg előre lépett gazdasági téren, a felszín alatt azonban az intézményi és demokratikus értékek visszafejtését betonozta jogszabályokba, amivel elferdítette az alkotmányosságot. Mindez a cikk szerzője szerint veszélybe sodorhatja az "európai márkát" a jövőbeli csatlakozók és a világ egésze előtt, ami miatt Magyarország alapvető kihívást jelent az Európai Unió számára.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Az eurózóna megtanulta, hogy mi az ára annak, hogy nincs módszere a tagállamok költségvetésének felügyeletére. Magyarország példája most azt bizonyítja, hogy az EU az alapértékeinek veszélyeztetése ellen is tehetetlen. Ha egyszer egy országot felvett, nincs rá módszere, hogy kikényszerítse az értékek fenntartását" - írta Bremmer.

A szerző a koppenhágai kritériumokkal érvel. Ezek szerint egy az unióhoz csatlakozni vágyó országnak három fő kritériumot kell teljesítenie: működő és szabad piacgazdasággal kell rendelkeznie, vállalnia kell az Unió politikai és gazdasági irányvonalát, illetve garantálnia kell a demokratikus és civil szabadságjogokat. Ez utóbbiban szerinte Magyarország egyre gyakrabban elbukik. "Magyarország az első példa arra, hogy egy ország nem csak leveszi a lábát a pedálról a demokrácia útján, hanem hogy elkezd hátrafelé tekerni" - írta.

A cikk felsorol néhány lépést, amely a szerző szerint az intézményrendszer fideszes meghódítását mutatja. A legfontosabbnak ezek közül a Költségvetési Tanácsot tartja Bremmer, amely három tagjából kettő Fidesz-hű, egy pedig hamarosan az lesz. (Itt Simor András jegybankelnökre gondolhatott, akinek 2013-ban jár le a mandátuma.) "Miközben az intézmény költségvetésének 98 százalékát elveszett, a jogköre felduzzadt. Még rosszabb: a tanács képes feloszlatni a parlamentet, ami halálos csapás lehet bármely jövőbeli kormányra" - írta.

A szerző megemlítette még, hogy a kormány 2010-ben veszélybe sodorta a jegybank és az Alkotmánybíróság függetlenségét, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és a versenyhatóságot (GVH). "A kormány kilátásba helyezett néhány választójogi reformot, amely aláássa az ellenzéket és a kisebb pártokat" - olvasható a cikkben.

Következtetésként azt vonta le Bremmer, hogy Magyarország példája kockázatot jelent az EU számára. A nem eurót használó tagállamok ugyanis megkérdőjelezhetik az eurózóna-tagságot, a nem uniótagok pedig az egész európai közösség értékeit.